Hiába teszel ezüstkanalat a pezsgőbe

Mindenki ismeri azt a gasztrócsattanót, hogy felbontás után még napokig megőrizhetjük kedvenc pezsgőnk szénsavtartalmát, ha egy kiskanalat lógatunk a pezsgősüvegbe. 

Az elmúlt években többen is vizsgálták ezt a jelenséget. Évről évre több újságíró és blogger állítja, hogy kipróbálta és működik, ám ezek a kísérletek nem kontrollált körülmények között zajlanak, így valódi következtetést nem lehet levonni belőlük - írja az Index.

Elsőként a francia Szakmaközi Pezsgőbor Bizottság (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) 1987-ben végzett tudományos igényű kísérletet végzett.

Hat palack megegyező fajtájú, egyszerre erjesztett pezsgőt bontottak ki, és egy afrométerrel megmérték bennük az oldott szénsavgáz nyomását.Két pohárral kitöltöttek a palackokból, majd újra megmérték a nyomást. Ezután két palackot dugóval hermetikusan lezártak, kettőnek a szájába fém kiskanalat helyeztek, kettőt pedig nyitva hagytak. Mind a hat üveg pezsgőt 24 órán keresztül 11°C-os hűtőben tárolták, majd újra megmérték a szénsavgáz nyomását. Ekkor még egy pohárral kiöntöttek a palackokból, és további 24 órára visszahelyezték a hűtőbe. Végül harmadszor is megmérték a nyomást. A kezdeti szénsavnyomás megegyezett a hat palackban, később azonban ez az érték jelentősen csökkent. A legkisebb mértékű nyomáscsökkenés a dugóval hermetikusan lezárt palackokban mutatkozott, a nyitott és a kiskanállal ellátott üvegekben lévő pezsgő szénsavtartalma között nem mutatkozott különbség.

A kiskanál legendája tehát már "sajnos" itt valótlannak bizonyult, ezt később a Stanford Egyetem kutatói egy újabb vizsgálattal bizonyították, még 1994-ben. A kísérlet során az eredményen meglepődtek, de nem a kanál miatt.A tesztelők között voltak oktatók, tudósok feleségei, egyetemisták, professzorok és az ő rokonaik is. A csapat tíz különböző üveget tesztelt le vakon, amelyeknek pontosan kontrollálták hőmérsékletét.

A teszthez kipróbáltak több fajta megoldást:

  • az egyiket csak a teszt előtt nyitották ki
  • egy 26 óráig nyitva hagyott üveget
  • egyet, amibe ezüst kanalat tettek
  • egy másikba rozsdamentes kanalat
  • és az egyiket újra bedugózták éjjelre

Az eredmények egyértelműek voltak: a kanalas módszert elvethetjük, mert nem őrizték meg a szénsavasságot. Azonban a nyitva hagyott üvegek magasabb pontot értek el a frissen kinyitottnál is.

A kutatók szerint a furcsa eredmények annak köszönhetőek, ahogy a pezsgő készül: minden üveg különböző, elválasztott mikrokörnyezet, ami keresztülmegy a saját erjesztőfolyamatain.

Ez is érdekelhet!

Pezsgősüveget pohárral még sosem nyitottál ki - olcsóbb fajtával érdemes próbálkozni!

(via Index, gini)

Címlapról ajánljuk

További cikkek