Hiába teszel ezüstkanalat a pezsgőbe

Mindenki ismeri azt a gasztrócsattanót, hogy felbontás után még napokig megőrizhetjük kedvenc pezsgőnk szénsavtartalmát, ha egy kiskanalat lógatunk a pezsgősüvegbe. 

Az elmúlt években többen is vizsgálták ezt a jelenséget. Évről évre több újságíró és blogger állítja, hogy kipróbálta és működik, ám ezek a kísérletek nem kontrollált körülmények között zajlanak, így valódi következtetést nem lehet levonni belőlük - írja az Index.

Elsőként a francia Szakmaközi Pezsgőbor Bizottság (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) 1987-ben végzett tudományos igényű kísérletet végzett.

Hat palack megegyező fajtájú, egyszerre erjesztett pezsgőt bontottak ki, és egy afrométerrel megmérték bennük az oldott szénsavgáz nyomását.Két pohárral kitöltöttek a palackokból, majd újra megmérték a nyomást. Ezután két palackot dugóval hermetikusan lezártak, kettőnek a szájába fém kiskanalat helyeztek, kettőt pedig nyitva hagytak. Mind a hat üveg pezsgőt 24 órán keresztül 11°C-os hűtőben tárolták, majd újra megmérték a szénsavgáz nyomását. Ekkor még egy pohárral kiöntöttek a palackokból, és további 24 órára visszahelyezték a hűtőbe. Végül harmadszor is megmérték a nyomást. A kezdeti szénsavnyomás megegyezett a hat palackban, később azonban ez az érték jelentősen csökkent. A legkisebb mértékű nyomáscsökkenés a dugóval hermetikusan lezárt palackokban mutatkozott, a nyitott és a kiskanállal ellátott üvegekben lévő pezsgő szénsavtartalma között nem mutatkozott különbség.

A kiskanál legendája tehát már "sajnos" itt valótlannak bizonyult, ezt később a Stanford Egyetem kutatói egy újabb vizsgálattal bizonyították, még 1994-ben. A kísérlet során az eredményen meglepődtek, de nem a kanál miatt.A tesztelők között voltak oktatók, tudósok feleségei, egyetemisták, professzorok és az ő rokonaik is. A csapat tíz különböző üveget tesztelt le vakon, amelyeknek pontosan kontrollálták hőmérsékletét.

A teszthez kipróbáltak több fajta megoldást:

  • az egyiket csak a teszt előtt nyitották ki
  • egy 26 óráig nyitva hagyott üveget
  • egyet, amibe ezüst kanalat tettek
  • egy másikba rozsdamentes kanalat
  • és az egyiket újra bedugózták éjjelre

Az eredmények egyértelműek voltak: a kanalas módszert elvethetjük, mert nem őrizték meg a szénsavasságot. Azonban a nyitva hagyott üvegek magasabb pontot értek el a frissen kinyitottnál is.

A kutatók szerint a furcsa eredmények annak köszönhetőek, ahogy a pezsgő készül: minden üveg különböző, elválasztott mikrokörnyezet, ami keresztülmegy a saját erjesztőfolyamatain.

Ez is érdekelhet!

Pezsgősüveget pohárral még sosem nyitottál ki - olcsóbb fajtával érdemes próbálkozni!

(via Index, gini)

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!