Hiába teszel ezüstkanalat a pezsgőbe

Mindenki ismeri azt a gasztrócsattanót, hogy felbontás után még napokig megőrizhetjük kedvenc pezsgőnk szénsavtartalmát, ha egy kiskanalat lógatunk a pezsgősüvegbe. 

Az elmúlt években többen is vizsgálták ezt a jelenséget. Évről évre több újságíró és blogger állítja, hogy kipróbálta és működik, ám ezek a kísérletek nem kontrollált körülmények között zajlanak, így valódi következtetést nem lehet levonni belőlük - írja az Index.

Elsőként a francia Szakmaközi Pezsgőbor Bizottság (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) 1987-ben végzett tudományos igényű kísérletet végzett.

Hat palack megegyező fajtájú, egyszerre erjesztett pezsgőt bontottak ki, és egy afrométerrel megmérték bennük az oldott szénsavgáz nyomását.Két pohárral kitöltöttek a palackokból, majd újra megmérték a nyomást. Ezután két palackot dugóval hermetikusan lezártak, kettőnek a szájába fém kiskanalat helyeztek, kettőt pedig nyitva hagytak. Mind a hat üveg pezsgőt 24 órán keresztül 11°C-os hűtőben tárolták, majd újra megmérték a szénsavgáz nyomását. Ekkor még egy pohárral kiöntöttek a palackokból, és további 24 órára visszahelyezték a hűtőbe. Végül harmadszor is megmérték a nyomást. A kezdeti szénsavnyomás megegyezett a hat palackban, később azonban ez az érték jelentősen csökkent. A legkisebb mértékű nyomáscsökkenés a dugóval hermetikusan lezárt palackokban mutatkozott, a nyitott és a kiskanállal ellátott üvegekben lévő pezsgő szénsavtartalma között nem mutatkozott különbség.

A kiskanál legendája tehát már "sajnos" itt valótlannak bizonyult, ezt később a Stanford Egyetem kutatói egy újabb vizsgálattal bizonyították, még 1994-ben. A kísérlet során az eredményen meglepődtek, de nem a kanál miatt.A tesztelők között voltak oktatók, tudósok feleségei, egyetemisták, professzorok és az ő rokonaik is. A csapat tíz különböző üveget tesztelt le vakon, amelyeknek pontosan kontrollálták hőmérsékletét.

A teszthez kipróbáltak több fajta megoldást:

  • az egyiket csak a teszt előtt nyitották ki
  • egy 26 óráig nyitva hagyott üveget
  • egyet, amibe ezüst kanalat tettek
  • egy másikba rozsdamentes kanalat
  • és az egyiket újra bedugózták éjjelre

Az eredmények egyértelműek voltak: a kanalas módszert elvethetjük, mert nem őrizték meg a szénsavasságot. Azonban a nyitva hagyott üvegek magasabb pontot értek el a frissen kinyitottnál is.

A kutatók szerint a furcsa eredmények annak köszönhetőek, ahogy a pezsgő készül: minden üveg különböző, elválasztott mikrokörnyezet, ami keresztülmegy a saját erjesztőfolyamatain.

Ez is érdekelhet!

Pezsgősüveget pohárral még sosem nyitottál ki - olcsóbb fajtával érdemes próbálkozni!

(via Index, gini)

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...