Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A hét szakácsa: Vitai Kati

E heti kiemelt szakácsunk Vitai Kati, aki az Élj harmóniában blog szerzője. Jógatanár, az egészséges életmód igazi követe. Hogyan talált rá valódi útjára? Ismerjétek meg!

Mindig nagyon szerettem enni, és nagyon szeretek sütni, főzni is. Elsődlegesen az egészséges, egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető ételeket részesítem előnyben. Szeretem a változatosságot, az alapanyagok, gabonák, fűszerek, zöldségfélék széles skáláját használom a konyhámban.

Tizenéves koromban kezdtem el foglalkozni a táplálkozással, de először az ételek inkább csak kalóriaszempontból érdekeltek – mint a legtöbb tinédzsert, aki szeretne néhány kilótól szabadulni. A legtöbb étel, amit akkoriban ettem, nagyon egészségtelen volt.

2001-ben volt egy komoly változás az étkezésemben: diagnosztizálták, hogy cukorbeteg vagyok. Még inzulinra nem volt szükség, de komolyabb diétára fogtak. Itt kezdődött, hogy egyre mélyebbre ástam magam az egészséges életmód és táplálkozás témában. Nagyon sokat sportoltam akkoriban, és sokféle diétát, táplálkozási irányzatot kipróbáltam, majd megismerkedtem a biotáplálkozással, a jógával, az ájurvédával, és vegetáriánus lettem. Ugyan előtte sem ettem túl sok húst, de azonnal tapasztaltam, hogy a testem könnyedebb, jó lett az emésztésem, megszépült a bőröm, sokkal több energiám van, elmúlt a fáradtság, kimerültségérzet, megszűnt a cukorbetegség  is – az orvosok csodálkoztak a leleteim láttán, és még hosszasan sorolhatnám, milyen tapasztalatokra tettem szert. A legnagyobb változás talán az volt, hogy az egészségem rendbe jött és az immunrendszerem felerősödött, innentől kezdve megszűnt, hogy influenzás, náthás legyek rendszeresen, azóta is nagyon ritkán vagyok beteg.

Reformkekszek Katitól

Az életem napról napra változott a jóga és az ájurvéda hatására. Az ájurvédikus táplálkozás elsajátításával megértettem, hogy mindenki egyedi alkat, ezért nem lehet azt mondani, mindenkinek ugyanazon étel tesz jót. Megismertem, milyen a saját egyéni testalkatom, és hogyan tudok a legtöbbet tenni saját egészségemért, jó közérzetemért.  Csodás dolog az, amikor az ember tudatos arról, mi a legjobb, legmegfelelőbb táplálkozás számára – azóta is ezt alkalmazom, és ez segít egyensúlyban lenni.

Az étkezésemben és a háztartásban egyre több dolog volt, amit átváltottam vegyszermentes (bio) változatra, mert hihetetlen különbséget éreztem az egészségemben és közérzetemben. Néhány év elteltével már csak bio dolgokat használtam.

Zöldséges ételek Kati konyhájából

Sajnos Magyarországon nem helyeznek elég hangsúlyt az egészségmegőrzésre, egészséges táplálkozásra, megelőzésre. A legtöbben nem is tudják, mely ételek tesznek jót nekik és melyek, amik kifejezetten károsak az egészségükre. Egyfajta missziómmá vált a tudatos táplálkozás terjesztése.

Jógaoktatóként rendszeresen tartok jógatanfolyamokat, tudatos táplálkozás tanfolyamokat, ájruvédikus tanfolyamokat. A blogomon próbálok minél több információt, receptet közreadni arról, hogyan lehet tudatosan, harmóniában, egészségesen élni.

Még több finomság Kati ajánlásásval

Szeretném megmutatni az embereknek, hogy az egészséges, harmonikus élet mindenki számára elérhető. Nagyon finom és tápláló ételeket lehet készíteni hús nélkül is, és remélem, egyre több embernek sikerül megtapasztalnia azt is, hogy a vegetáriánus és vegyszermentes étkezés hatására könnyednek, energikusnak, egészségesebbnek és kiegyensúlyozottabbnak érzi majd magát.

...és ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!