A hét szakácsa: Vitai Kati

E heti kiemelt szakácsunk Vitai Kati, aki az Élj harmóniában blog szerzője. Jógatanár, az egészséges életmód igazi követe. Hogyan talált rá valódi útjára? Ismerjétek meg!

Mindig nagyon szerettem enni, és nagyon szeretek sütni, főzni is. Elsődlegesen az egészséges, egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető ételeket részesítem előnyben. Szeretem a változatosságot, az alapanyagok, gabonák, fűszerek, zöldségfélék széles skáláját használom a konyhámban.

Vitai Kati szakács

Tizenéves koromban kezdtem el foglalkozni a táplálkozással, de először az ételek inkább csak kalóriaszempontból érdekeltek - mint a legtöbb tinédzsert, aki szeretne néhány kilótól szabadulni. A legtöbb étel, amit akkoriban ettem, nagyon egészségtelen volt.

2001-ben volt egy komoly változás az étkezésemben: diagnosztizálták, hogy cukorbeteg vagyok. Még inzulinra nem volt szükség, de komolyabb diétára fogtak. Itt kezdődött, hogy egyre mélyebbre ástam magam az egészséges életmód és táplálkozás témában. Nagyon sokat sportoltam akkoriban, és sokféle diétát, táplálkozási irányzatot kipróbáltam, majd megismerkedtem a biotáplálkozással, a jógával, az ájurvédával, és vegetáriánus lettem. Ugyan előtte sem ettem túl sok húst, de azonnal tapasztaltam, hogy a testem könnyedebb, jó lett az emésztésem, megszépült a bőröm, sokkal több energiám van, elmúlt a fáradtság, kimerültségérzet, megszűnt a cukorbetegség is – az orvosok csodálkoztak a leleteim láttán, és még hosszasan sorolhatnám, milyen tapasztalatokra tettem szert. A legnagyobb változás talán az volt, hogy az egészségem rendbe jött és az immunrendszerem felerősödött, innentől kezdve megszűnt, hogy influenzás, náthás legyek rendszeresen, azóta is nagyon ritkán vagyok beteg.

Ezeket olvastad már?

Az életem napról napra változott a jóga és az ájurvéda hatására. Az ájurvédikus táplálkozás elsajátításával megértettem, hogy mindenki egyedi alkat, ezért nem lehet azt mondani, mindenkinek ugyanazon étel tesz jót. Megismertem, milyen a saját egyéni testalkatom, és hogyan tudok a legtöbbet tenni saját egészségemért, jó közérzetemért. Csodás dolog az, amikor az ember tudatos arról, mi a legjobb, legmegfelelőbb táplálkozás számára - azóta is ezt alkalmazom, és ez segít egyensúlyban lenni.

Az étkezésemben és a háztartásban egyre több dolog volt, amit átváltottam vegyszermentes (bio) változatra, mert hihetetlen különbséget éreztem az egészségemben és közérzetemben. Néhány év elteltével már csak bio dolgokat használtam.

Ezeket olvastad már?

Sajnos Magyarországon nem helyeznek elég hangsúlyt az egészségmegőrzésre, egészséges táplálkozásra, megelőzésre. A legtöbben nem is tudják, mely ételek tesznek jót nekik és melyek, amik kifejezetten károsak az egészségükre. Egyfajta missziómmá vált a tudatos táplálkozás terjesztése.

Jógaoktatóként rendszeresen tartok jógatanfolyamokat, tudatos táplálkozás tanfolyamokat, ájruvédikus tanfolyamokat. A blogomon próbálok minél több információt, receptet közreadni arról, hogyan lehet tudatosan, harmóniában, egészségesen élni.

Ezeket olvastad már?

Szeretném megmutatni az embereknek, hogy az egészséges, harmonikus élet mindenki számára elérhető. Nagyon finom és tápláló ételeket lehet készíteni hús nélkül is, és remélem, egyre több embernek sikerül megtapasztalnia azt is, hogy a vegetáriánus és vegyszermentes étkezés hatására könnyednek, energikusnak, egészségesebbnek és kiegyensúlyozottabbnak érzi majd magát.

Ezeket olvastad már?

A hét szakácsa: Scarlett69

E heti kiemelt szakácsunk Scarlett69, alias Emese egy hirtelen jött életmódválás alkalmával jött rá, hogy korábban étkezése nem is volt annyira sokoldalú, amennyire gondolta.

scarlett69

A hét szakácsa: Kingus

E heti kiemelt szakácsunk Kingus, aki régész diplomája után rögtön cukrász képesítést is szerzett, azóta imád sütni, és tortáival versenyeken is sikeresen szerepel.

admin

A hét szakácsa: Papillon

Eheti kiemelt szakácsunk Papillon, alias Hajni, egy időben terápiaként főzött, ma már szerencsére csak élvezetből tevékenykedik a konyhában. Ismerjétek meg!

Häxa

Címlapról ajánljuk

További cikkek