A hét szakácsa: Azila

Eheti kiemelt szakácsunk Aliz, aki gyermekkorában nagymamájától leshette el a sütés-főzés fortélyait. Sokáig élt külföldön, így más nemzetek étkeivel is megismerkedett.

Szebeni Aliznak hívnak, és 13 évesen kezdtem először önállóan főzni. Régen a családi házunk központja a konyha volt. Ott zajlottak a hétköznapok fontos eseményei, ott írtam a leckémet, miközben a velünk élő nagymamám folyton főzött, sütött valamit. Nagyszerű szakács volt. Neki egy nyújtott rétes a legegyszerűbb fogásnak számított, néha hetente kétszer is előkerült a fehér abrosz, és már nyújtotta is a papírvékony tésztát.

azila szakács

Tőle lestem el mindent, mert folyton körülötte tébláboltam. Életem első saját kezűleg készített fogása a rakott krumpli volt. Egy olyan ritka tavaszi délután, amikor nem volt otthon senki, elővettem Horváth Ilona szakácskönyvét, és megfőztem az első, teljesen önálló ételemet. Apukám annyira megdicsérte (pedig nekem nem is ízlett annyira, mint a mamáé), hogy szárnyakat kaptam. Nyáron borsólevest főztem a kertben szedett friss borsóból és zöldségekből, karácsonykor meg már tízféle süteményt sütöttem. A házilag hajtogatott leveles-vajas tésztából készült sajtos rudam olyan réteges lett, hogy mind eldőlt sütés közben. Még a szomszédoknak is büszkén mutogatták. Ekkor kezdődött az azóta is tartó szerelmem a sütés-főzés iránt.

Narancsos charlotte recept

Gyűjtöm a recepteket, a szakácskönyveket, a gasztronómiai újságokat, illetve csak gyűjtöttem, mert ma már nem olyan érdekes számomra, hisz szinte naponta jelenik meg egy új könyv. Több mit 200 szakácskönyvem van, így már csak egy-egy különlegesebb példányt veszek meg.

Levesek Azila konyhájából

16 éve, hogy az Internet megjelent az életemben, ez pedig hihetetlen mennyiségű új receptet hozott a konyhámba. Nem tudnám megmondani, hogy hány ezer receptet próbáltam már ki, de volt idő, amikor a gyerekeim könyörögtek: "Csak egy egyszerű rántott húst süss nekünk, Anyu, semmi szezámmag, semmi sajt, semmi extra, csak tojás meg prézli, tudod, úgy, ahogy mindenki csinálja!". Volt egy időszak az életemben, amikor ez volt az egyik legfőbb elfoglaltságom a gyereknevelésen kívül, hiszen hosszabb időt töltöttünk külföldön, ahol az én dolgom csak a nyugodt családi háttér biztosítása volt. A napi főzés mellett gyakori volt a vendégeskedés is, így megannyi jobbnál-jobb receptet sikerült kipróbálnom.

Ezeket olvastad már?

Ha valahol eszem valami finomat, igyekszem otthon rekonstruálni, többnyire sikerrel, vagy lesz egy vadonatúj receptem. Egyre több a saját kreáció. Az ötleteimet kis cetlikre írogatom, és néha egyet-egyet megvalósítok belőlük. Egy jó étel elkészítése öröm akkor is, amikor készül, és még nagyobb, amikor elismerően nyilatkoznak az eredményről. Sok sikerélménnyel lennék szegényebb (meg jó pár kilóval), ha nem ez lenne a legkedvesebb hobbim.

Hozzászólások (4)

pussycat

Kedves Aliz! Gratulalok a cimhez, nagyon tetszenek a receptjeid! Most esett csak le nalam, hogy tavaly a neten kerezsgelve talaltam rad, "Azila Konyhaja" cimen. Eddig nem is gondoltam, hogy neked itt is van oldalad. Orulok neki! Tovabbra is varom a kituno receptjeidet. Udvozlettel: Veronika (Pussycat) U.i. A cicad is gyonyoru!!!

Törölt felhasználó

Kedves Aliz! El szerettem volna mondani, hogy gyakorlatilag a Te weboldalad segítségével tanultam meg f?zni. Egyszer?en imádom a receptjeidet és azt, hogy a képes illusztrációkkal nagyon megkönnyíted a dolgunkat :) Hálás köszönetem a sok ínycsiklandó receptért és gratulálok a címhez!! Üdv: Timi (Prunytoke86)

Törölt felhasználó

Kedves Vecsuka és Timi! Köszönöm szépen a kedves hozzászólásokat.:) Üdv. Aliz

Törölt felhasználó

Kedves Aliz! Gratulálok a megérdemelt sikeredhez! Szívb?l kívánok további éveket (kilókat inkább nem), én maradok továbbra is rajongód :-) Baráti ölelés <3 Andi

Törölt felhasználó

Kedves Andi! Köszönöm szépen, csak azt sajnálom, hogy már nem Te vagy az els?, akinek megmutathatom (személyesen!) az új receptjeimet.:) Puszi. Aliz

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty