A hét szakácsa: Azila

Eheti kiemelt szakácsunk Aliz, aki gyermekkorában nagymamájától leshette el a sütés-főzés fortélyait. Sokáig élt külföldön, így más nemzetek étkeivel is megismerkedett.

Szebeni Aliznak hívnak, és 13 évesen kezdtem először önállóan főzni. Régen a családi házunk központja a konyha volt. Ott zajlottak a hétköznapok fontos eseményei, ott írtam a leckémet, miközben a velünk élő nagymamám folyton főzött, sütött valamit. Nagyszerű szakács volt. Neki egy nyújtott rétes a legegyszerűbb fogásnak számított, néha hetente kétszer is előkerült a fehér abrosz, és már nyújtotta is a papírvékony tésztát.

azila szakács

Tőle lestem el mindent, mert folyton körülötte tébláboltam. Életem első saját kezűleg készített fogása a rakott krumpli volt. Egy olyan ritka tavaszi délután, amikor nem volt otthon senki, elővettem Horváth Ilona szakácskönyvét, és megfőztem az első, teljesen önálló ételemet. Apukám annyira megdicsérte (pedig nekem nem is ízlett annyira, mint a mamáé), hogy szárnyakat kaptam. Nyáron borsólevest főztem a kertben szedett friss borsóból és zöldségekből, karácsonykor meg már tízféle süteményt sütöttem. A házilag hajtogatott leveles-vajas tésztából készült sajtos rudam olyan réteges lett, hogy mind eldőlt sütés közben. Még a szomszédoknak is büszkén mutogatták. Ekkor kezdődött az azóta is tartó szerelmem a sütés-főzés iránt.

Narancsos charlotte recept

Gyűjtöm a recepteket, a szakácskönyveket, a gasztronómiai újságokat, illetve csak gyűjtöttem, mert ma már nem olyan érdekes számomra, hisz szinte naponta jelenik meg egy új könyv. Több mit 200 szakácskönyvem van, így már csak egy-egy különlegesebb példányt veszek meg.

Levesek Azila konyhájából

16 éve, hogy az Internet megjelent az életemben, ez pedig hihetetlen mennyiségű új receptet hozott a konyhámba. Nem tudnám megmondani, hogy hány ezer receptet próbáltam már ki, de volt idő, amikor a gyerekeim könyörögtek: "Csak egy egyszerű rántott húst süss nekünk, Anyu, semmi szezámmag, semmi sajt, semmi extra, csak tojás meg prézli, tudod, úgy, ahogy mindenki csinálja!". Volt egy időszak az életemben, amikor ez volt az egyik legfőbb elfoglaltságom a gyereknevelésen kívül, hiszen hosszabb időt töltöttünk külföldön, ahol az én dolgom csak a nyugodt családi háttér biztosítása volt. A napi főzés mellett gyakori volt a vendégeskedés is, így megannyi jobbnál-jobb receptet sikerült kipróbálnom.

Ezeket olvastad már?

Ha valahol eszem valami finomat, igyekszem otthon rekonstruálni, többnyire sikerrel, vagy lesz egy vadonatúj receptem. Egyre több a saját kreáció. Az ötleteimet kis cetlikre írogatom, és néha egyet-egyet megvalósítok belőlük. Egy jó étel elkészítése öröm akkor is, amikor készül, és még nagyobb, amikor elismerően nyilatkoznak az eredményről. Sok sikerélménnyel lennék szegényebb (meg jó pár kilóval), ha nem ez lenne a legkedvesebb hobbim.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?