Hepatitis - amiről ritkán beszélünk

A hepatitis (májgyulladás) a máj akut vagy krónikus megbetegedése, melyet a vírusfertőzések mellett más károsító tényezők, pl. alkohol vagy gyógyszerek is előidézhetnek.

A hepatitis vagy májgyulladás a máj akut (hirtelen, gyors lefolyású) vagy krónikus (hosszú ideig fennálló) megbetegedése, melyet a vírusfertőzések mellett más károsító tényezők, pl. alkohol vagy gyógyszerek is előidézhetnek.

A vírusok okozta májgyulladás jellemző tünetei a néhány napig tartó émelygés, hányinger, hányás, hőemelkedés, fejfájás, izomfájdalom, sárgaság. Vizsgálat során a máj nagyobb és tömött tapintatú. A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik, a kórokozóktól függően a tápcsatornán keresztül (étellel vagy széklettel) vagy vérrel és testnedvekkel terjednek.

Olvastad már?

Mindent az egészséges zabkásáról

Hepatitis A

A Hepatitis A (fertőző májgyulladás) vírusa a picorna RNS, amely fertőzött széklettel terjed. A nem megfelelő higiéniás körülmények következtében ivóvízzel, étellel kerül a szervezetbe a kórokozó. Lappangási ideje átlagosan egy hónap, a betegség ritkán súlyos, és nem válik krónikussá, az esetek 90 %-ban tünetmentesen zajlik.

A fáradtság, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság, hányás, hányinger, mérsékelt láz mellett megjelenhetnek más tünetek is: a szag- és ízérzékelés megváltozása, kiütések, sötétbarna vizelet, világos színű széklet. A sárgaság megjelenésekor a bevezető tünetek elmúlnak. A betegség magától gyógyul, vírusellenes szer nincs, ágynyugalom és a tünetek kezelésével érhető el a gyógyulás. A Hepatitis A ellen létezik védőoltás.

Hepatitis E

A Hepatitis E a legenyhébb hepatitis vírus, de terhes nőknél súlyos megbetegedést okozhat, lefolyásában hasonlít a Hepatitis A-ra. Fekális-orális (széklettel, étellel) úton terjed, kezelésére antivirális gyógyszert alkalmaznak, védőoltás jelenleg nincs, de kifejlesztése folyamatban van. Míg a Hepatitis A csak embereknél fordul elő, a Hepatitis E a háziállatokat és a vadállatokat is megfertőzheti, így elkapható fertőzött sertéshús, máj és sertésürülék útján is.

Olvastad már?

Top 13+1 mákos desszert liszt nélkül

Hepatitis B

A Hepatitis B, C, D közös jellemzője, hogy fertőzött vérrel, tűvel, illetve szexuális úton terjed.

A WHO szerint 2 milliárd Hepatitis B fertőzött van a világon, ebből 360 millió krónikus (hosszú ideje fennálló) megbetegedés. A krónikus Hepatitis B gyakori szövődménye a májzsugor, 20-30 évvel később a máj rákos elváltozása jelentkezhet (a májrákok oka 60-70 %-ban a Hepatitis B).

A fertőzés testnedvekkel, vérrel, nyállal, ondóval jön létre, szülés során az anya érintettsége esetén a gyermek megfertőződésének rizikója 90%. Az inkubáció 6 héttől 6 hónapig tarthat, átlagosan 3 hónap, a fertőzöttek kétharmadánál a betegség tünetmentes.

A heveny májgyulladás tünetei: láz, hidegrázás, fejfájás, étvágytalanság, hányás, hasmenés, világos széklet, a vizelet sötétté válása, átmeneti bőrviszketés, szemfehérje és bőr sárgasága, ízületi gyulladások miatti végtagfájdalom. Kezelése antivirális gyógyszerekkel történik, a beteget elkülönítik, és fontos a tartós pihenés, a zsírszegény, fűszerszegény, alkoholmentes étrend. A Hepattis B ellen van védőoltás ,1999 óta a 14 évesek kötelezően kapják, és az egészségügyi dolgozók is védőoltásban részesülnek, de a lakosság nagy része oltatlan.

Hepatitis D

A Hepatitis D vagy más néven Delta vírus főleg a trópusi területeken véráram útján terjed. Csak Hepatitis B-vel együtt fordul elő, ha egyidejű a fertőzés, a gyógyulási esély jó, míg ha krónikus Hepatitis B fertőződik felül Hepatitis D-vel a betegség lefolyása súlyosabb. Kezelése a Hepatis B-vel megegyezik, védőoltása a Hepatitis B oltás.

Hepatitis C

A Hepatitis C testnedvekkel, fertőzött vérrel, tűvel terjed, szexuális úton való terjedése ritka. Az AIDS betegek 30-50%-a fertőzött, anyáról magzatra történő terjedés esélye 6-10%-os. Lappangási ideje átlagosan 8 hét, a betegség többnyire enyhe lefolyású, sárgaság is csak viszonylag alacsony százalékban jelentkezik. A Hepatitis C a máj betegsége mellett izom és vesegyulladást, ízületi - és bőrpanaszokat is okoz. A betegség gyakran válik krónikussá és májcirrózist okozhat. A Hepatitis C ellen nincs védőoltás.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.