#HÁZICSEMEGE: Két generációnyi álmodozó, akik létrehozták az ország egyik első kecskefarmját – a gyűrűfűi Tündérmajorban jártunk

A Nosalty és a Suzuki #Házicsemege című sorozatának legújabb részében egy nagyon különleges településre zarándokoltunk: Gyűrűfű, az ökofalu csupán egy apró pötty a térkép déli részén, mégis nagy dolgok történnek ott. A Tündérmajornak egyedi története van, az elképesztő kecskesajtról nem is beszélve! (x)

Tovább kalandozunk a Suzukival, különböző termelőket és manufaktúrákat felkutatva. Így jutottunk el a Tündérmajorba is, aminek története nagyjából 25 éve kezdődött, amikor a farm megálmodói, Kulcsár András és Szalóki Zsuzsa, teljesen amatőrként belekezdtek a kecsketartásba és sajtkészítésbe. Eleinte néhány állattal, saját kertjükben kezdték, de hamar kinőtték a helyet. Ekkor találtak Gyűrűfűre: a kis falu a '70-es években elnéptelenedett, és 20 év kellett ahhoz, hogy visszatérjen ide az élet.

Egy nagyon különleges falu

Az ökofaluban csak természetes alapanyagokból lehet építkezni, a víz talajvizes kutakból származik, napkollektorok biztosítják az energiát. A környezetet minél kevésbé akarják megzavarni: nincs közvilágítás, csatornázás, és a vezetékek is a földben futnak.

Természetesen a növénytermesztés és állattenyésztés is teljesen bio módon zajlik, így a Tündérmajor termékei is ilyenek.

A két generáció története

A majorban a termelés többgenerációs, azonban nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk. Kovács Ákos és felesége két éve jártak le a farmra ismerkedni a hellyel és tanulni a munkafolyamatokat, de csak tavaly nyár végén határozták el magunkat a váltásra. Így idén januártól üzemeltetik, bérlik a farmot az eredeti tulajdonosoktól, akik szerettek volna gondoskodni arról, hogy több éves munkájuk gyümölcse jó kezekbe kerül. Annak ellenére, hogy családi szálak nem fűzik őket egymáshoz, kapcsolatuk igen szoros: Ákosék ugyanis mindent tőlük tanultak a fejéstől a sajtkészítésen át az árusításig.

Ákos és felesége Budapestről költöztek a festői tájra, elmondásuk szerint ugyanis váltásra volt szükségük a nagyvárosi nyüzsgés után. Egyikőjük sem volt képzett mezőgazdász, azonban valahol ez is a Tündérmajor szépsége: két egymást követő, lelkes és elkötelezett generáció tagjai valósították meg itt az álmaikat.

Azóta teljesen belevetették magukat új életmódjukba: a farmon ugyanis egy perc unalom sincs, mindig történik valami: reggel és este fejés, a tej feldolgozása, különböző sajtok és tejtermékek készítése vár rájuk egész héten. Szombatonként pedig minden megtermelt árut felhoznak Pestre, ahol a Mom Biopiacon van standjuk.

Minden, ami kecsketej

A kecsketej mellett kapható náluk joghurt, túró és különböző sajtok is. Natúr és fűszeres friss sajtok, füstölt sajt és egy nagyon különleges kecsketejes camembert, amit pincében érlelnek.

Ákos azt mondta, érdemes korán menni hozzájuk, hiszen a felhozott termékek rendszeresen mind elfogynak.

Nekünk szerencsére nem kellett sehova rohannunk, egy nagyon gusztusos sajttálat kóstolhattunk meg. A bio termelés abszolút kifizetődő: kecskesajtjuk semmihez (főleg nem a bolti sajtokhoz) nem hasonlítható ízben, fűszerezésben és textúrában.

A Tündérmajor története több szempontból is inspiráló: olyan emberekkel találkoztunk itt, akik nem hagyták, hogy álmaik csak álmok maradjanak, hanem a semmiből felépítették őket. A kecskesajt 25 évvel ezelőtt még kuriózumnak számított, Andrásék és Ákosék munkájának köszönhetően azonban ma már akár a mi asztalunkon is ott díszeleghet.

Kóstold meg a Tündérmajor termékeit ezekben az ételekben:

A #HÁZICSEMEGE folyatódik!

További kalandok, valamint még több kistermelő és manufaktúra vár ránk a következő részekben. Kövessétek a sorozatot a Nosalty oldalán!

Ismerd meg Te is a Suzuki hibrid modelljeit!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek