Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi gumicukor természetesen

Csináld magad - gumicukor otthon, egyszerűen. Jótanácsok házi cukorgyárosoknak, kísérletező kedvű kisszakácsoknak.

A gumicukor sosem tartozott a kedvenc édességeim közé, de nem vetem meg, az azért biztos. Annyifélét lehet kapni, hogy azok között van olyan, amit kevésbé (pl. az ánizsos, kólás) és van, amit kifejezetten szeretek. Ez utóbbiak csoportjába a gyümölcsös, ezen belül is a savanykás darabok tartoznak.

A karácsonyi csináld magad ajándékkészítési rohamomból éreztem, hogy valami kimaradt. Készítettem kutyakekszet, ízesített vodkát, tojáslikőrt, de valahogy kimaradtak a gyerekeknek való ajándékok. Így év elején se késő bepótolni, gondoltam, és valami egyszerűbbet szerettem volna kitalálni, hogy nagyobb gyerekekkel is könnyen kivitelezhető legyen.

Ennél a gumicukornál mi sem egyszerűbb, főleg, ha instant zselatinnal dolgozunk. Ezt ugyanis nem kell meleg folyadékban feloldani, hanem azonnal zselésít, ezért gyakorlatilag annyi a dolgunk, hogy összekeverjük a folyadékkal, és máris dermeszthetjük. Ha mégsem kapunk ilyet, akkor marad a zselatinlap vagy a porzselatin. Mindkettőt hideg folyadékban indítjuk útjára, aztán melegben oldjuk fel. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, majd a felmelegített gyümölcslébe tesszük, a port pedig kevés hideg gyümölcslére szórjuk, majd néhány perc után melegben keverjük el. Keressünk jópofa formákat vagy szilikonos jégkockatartót, de egy szögletes tálba öntve utólag is felkockázhatjuk a kész zselét. A lényeg, hogy minél töményebb zselékoncentrátumot használjunk: ez azt jelenti, hogy a csomagon feltüntetett “fél liter folyadékhoz elegendő” szöveget hagyjuk figyelmen kívül, és maximum 2,5 dl-t használjunk, de akár kevesebbet is. Minél kevesebb ugyanis a folyadék, annál keményebb lesz a zselé. Tálaláskor kevés meleg vízbe mártva a formát könnyen kicsusszan a zselé, aztán újra visszadermed a külseje is, nem kell megijedni. Itt is érvényes a szabály, hogy az ananászlé, a mangólé, és még néhány gyümölcs leve olyan enzimeket tartalmaz, ami nem engedni dermedni a zselatinos folyadékot, így ezeket kerüljük.

Azért annyit hozzáteszek, hogy a természetes gyümölcsléből készült gumicukor nem lesz olyan intenzív ízű, mint a gyári. Viszont annyit cselezhetünk rajta, hogy ha – ahogy én is – , 100%-os szűretlen körtelevet használunk, akkor fél liter folyadékról indítunk, és visszaforraljuk 2,5 dl-re, vagyis a felére. Ezzel elpárologtatjuk belőle a vizet, és az ízek koncentrálódnak. Valamint ha kevés citromlevet is adunk hozzá, a kis savasság is mélyít az ízén. A cukortartalom pedig csak rajtunk múlik, annyit adjuk hozzá, amennyit gondolunk, ez is segíti az ízesítést. De ne feledjük, a 100%-os gyümölcsleveknek természetesen is viszonylag magas a cukortartalma, ne gondoljuk, hogy ez egy diétás édesség. Jó kísérletezést hozzá!

Nincs szilikonformád a házi gumicukor elkészítéséhez?

Nézz be a NoSalty Webshopba, ahol többféle jópofa forma közül válogathatsz! Válaszd a neked tetszőt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!