Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi derelye a bolti fagyasztottnál

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

A bolti és a házi derelye rivalizációja mondhatni végigkíséri az egész életünket. Gyermekként először a nagymamánál találkozunk a kézzel készített, szeretettel (és rengeteg lekvárral) töltött, morzsás-porcukros batyukkal, majd ezeket idővel felváltja a menzák rideg, rágós, hitlerszalonnás barátfüléje. Jó esetben, miután magunk mögött hagytuk az üzemi étkeztetés minden boldog és borzasztó emlékét, otthon, a saját konyhánkban is megbirkózunk a kedvenceink elkészítésével: itt jön be a képbe újra a házi derelye.

Nem is kérdés, melyik finomabb, de vajon mi a helyzet a költségekkel?

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi derelye a bolti fagyasztottnál

A házi derelye (ízben) nem ismer ellenfelet

Ha csak a költségeket nézzük, akkor elsőre azt láthatjuk, hogy minden gazdasági érv a bolti, mirelit derelye mellett szól. Persze, tényleg megvásárolhatjuk (minimálisan) kevesebb pénzért a fagyasztott, kész barátfüléket, majd megfőzhetjük és prézlizhetjük őket otthon.

De mégsem nyújt ez ugyanolyan élményt, mint a kézzel gyúrt, nyújtott, töltött és formázott, ízes lekvártól dagadó barátfüle.

Termék Átlagár  A recepthez (1 kg) 
Derelye (1 kg)         1 809,33 Ft 
Burgonya (1 kg)            400,00 Ft                                300,00 Ft
Tojás (1 db)              90,40 Ft                                  90,40 Ft
Finomliszt (1 kg)            219,00 Ft                                  54,75 Ft
Vaj (1 kg)         7 910,00 Ft                                791,00 Ft
Lekvár (1 kg)         4 295,65 Ft                                644,35 Ft
Porcukor (1 kg)            753,00 Ft                                    3,77 Ft
Házi derelye (1 kg)                             1 900,00 Ft
Forrás: KSH, saját kutatás

Meglepő, hogy miért ennyire drága a házi derelye, azonban amikor ránézünk az olyan alapanyagok (elmúlt időszakban durván megemelkedett) árára, mint a lekvár vagy a vaj, minden azonnal érthetővé válik. Csökkenthetjük a költségeinket házi lekvár használatával, ezáltal a végeredmény is (szó szerint) ízesebb lesz.

A zsemlemorzsa nem véletlenül hiányzik a listából: ez ugye a bolti csomagolásban sem szerepel, nekünk kell otthon megpirítani a prézlit, majd beleforgatni a kifőzött batyukat. Így a morzsa ára még valamennyit hozzáad mindkét változathoz.

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek