Használd újra - főzőlevek

Nemcsak a sonka főzőleve értékes, más alapanyagok főzővízét is nagyszerűen felhasználhatjuk egytálételek, szószok, krémlevesek és főzelékek elkészítéséhez.

A vegetáriánus étrend egyik alapvető fogása a lencse. Szerencsére ez az alapanyag egyre gyakrabban és izgalmasabb formában kerül újra a húskedvelők asztalára. Vannak, akik az első főzőlevét leöntik, mondván, így kellemetlen puffasztó hatásából veszít, és csak második levét fűszerezik kedvünkre babérral, köménnyel. Ilyenkor húsvét táján nem főzelék vagy leves, hanem saláta készül belőle. Az értékes főzőlevet azonban ne öntsük ki, használjuk fel más fogások elkészítéséhez vagy fagyasszuk le, és később alkalmazzuk. Ünnepekkor nemcsak lencse, burgonya- és tésztasaláta is készül. Főzőlevükkel hasonlóképpen járhatunk el. Hogyan is? Íme egy-két ötlet!

Vöröslencse dahl recept

Lencse

A lencse kellemes földes, édes-savanyú ízt kölcsönöz a főzővízének. Akár teaként is elfogyaszthatjuk vagy alapléként, további vegetáriánus és húsos egytálételekhez lefagyaszthatjuk. Erre a legjobb például a dahl és más indiai fogások szolgálnak. Bármilyen csirke- vagy zöldségalaplét igénylő receptek elkészítéséhez is nagyszerű, mint: a rizottó, különféle szaftok, casserolék, curry alapú ramenek, ázsiai levesek.

Ezeket olvastad már?

Fagyasztás előtt hűtsük szobahőmérsékletűre a főzőlevet, majd egy sűrű hálós szűrőn szűrjük át még egyszer, hogy az esetleges keményítőszerű darabkákat és habot teljesen eltávolítsuk róla. Ekkor öntsük át egy légmentesen zárható dobozba. Hűtőben egy hétig, fagyasztóban akár három hónapig is eláll. Ha kisebb adagokban szeretnénk felhasználni, jégkockakészítő formában fagyasszuk le, majd az elkészült kockákat tegyük dobozba és a fagyasztóba.

Ezeket olvastad már?

Burgonya és tészta

A burgonya és tészta főzőlevét nem szoktuk lefagyasztani, általában egyből felhasználjuk más ételek elkészítéséhez. Húsvét lévén a tészta főzővízét tejszínes vagy tejfölös és sonkás szószok alapjául alkalmazzuk. A burgonyáét pedig brokkoli- és más zöldségkrémlevesekhez, avagy főzelékekhez használhatjuk. Így sűrűbbek, tartalmasabbak lesznek.

Olvastad már?

Legjobb sonkalé-felhasználási praktikáink

via: thekitchn.com

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!