Hallgasd az ízeket!

Tudtátok, hogy a négy alapíz erősebben érezhető, ha hozzá illő zenét hallgatunk étkezés közben? Mi nem. De a Sió Ízbontó kísérletének keretében ma kipróbáltuk. Kísérletezzetek velünk ti is!

{ GALÉRIA = title:%C3%8Dzbont%C3%B3-j%C3%A1t%C3%A9k%20a%20Si%C3%B3val, 1,2,3,4,5,6,7 }

Az egyik legújabb, 2011 óta létező tudomány a multisense. Ahogy a neve is mutatja, az érzékszervek közötti kapcsolatot kutatja. Azt eddig is tudtuk, hogy a látás és szaglás hogyan függ össze, senkinek nem kell bemutatni a szaglás és ízlelés közötti csodálatos hidat. De tegnap reggelig mi sem tudtuk, hogy a hallás és az ízlelés között is van kapcsolat. A multisense argentin, brit és német kutatói azonban kimutatták, hogy az étkezés közben hallott különböző hangok kiemelhetik, vagy éppen elnyomhatják a négy alapízt: a sósat, édeset, keserűt és savanyút. Magyarországon a Sió Frissen Préselt kezdeményezésével indult meg egy átfogó, játékos kísérlet, amelyben bárki részt vehet, aki szereti az finom ízeket, a szép zenét, és van benne egy kis mókázásra való hajlam!

Kicsi a Bors, de erős >>

Ma reggel mi is megpróbáltuk az ízeket a hangokhoz kapcsolni. A Szerecsendió lakásétteremben a Sió szervezésével pompás reggelit kaptunk – a szervezők ügyeltek arra, hogy a sós, az édes, a savanyú és a keserű ízek is jelen legyenek az asztalon. A kóstoláshoz a zenét a junior Prima Primissima díjjal kitüntetett zongoraművész, Oláh Dezső szolgáltatta. Ő direkt erre az alkalomra komponálta meg a négy különböző ízt idéző muzsikákat. Egy-egy melódia alatt az alapízeket tartalmazó falatokat kóstolhattuk végig: lekváros croissant, gyümölcs és csokis párna képviselte édes ízt, lime-os-tonhalas szendvics a savanyút, kávé és grépfrút a keserűt, serrano sonka, kecskesajt és körözött a sósat. A falatozás közben egyetlen feladatunk volt: figyelni Dezső játékát, észrevesszük-e, melyik zene hozza ki leginkább a markáns ízeket. Érdekes volt megfigyelni a saját reakcióinkat, a kísérlet pedig már csak azért is megérte, mert ráébreszti az embert, mekkora öröm minden érzékszervünkkel az elfogyasztott ételre koncentrálni a szokásos, futás közben evés helyett. Ha valaki kedvet kapott a játékhoz, a Sió honlapján megteheti: nincs szükségünk másra, csak a négy alapízre és pár barátra. A kísérlet végén szavazhatunk, május végére pedig az is kiderül, hogy a „játékosok" melyik alapízt melyik hangmintához kötötték leggyakrabban. A szavazás lezárulta után DJ Titusz készít majd a legtöbb szavazatot kapott édes és savanyú hangmintából zenei produkciót. Tehát: játékra fel!

Bonts ízeket a Sióval! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek