Hallgasd az ízeket!

Tudtátok, hogy a négy alapíz erősebben érezhető, ha hozzá illő zenét hallgatunk étkezés közben? Mi nem. De a Sió Ízbontó kísérletének keretében ma kipróbáltuk. Kísérletezzetek velünk ti is!

{ GALÉRIA = title:%C3%8Dzbont%C3%B3-j%C3%A1t%C3%A9k%20a%20Si%C3%B3val, 1,2,3,4,5,6,7 }

Az egyik legújabb, 2011 óta létező tudomány a multisense. Ahogy a neve is mutatja, az érzékszervek közötti kapcsolatot kutatja. Azt eddig is tudtuk, hogy a látás és szaglás hogyan függ össze, senkinek nem kell bemutatni a szaglás és ízlelés közötti csodálatos hidat. De tegnap reggelig mi sem tudtuk, hogy a hallás és az ízlelés között is van kapcsolat. A multisense argentin, brit és német kutatói azonban kimutatták, hogy az étkezés közben hallott különböző hangok kiemelhetik, vagy éppen elnyomhatják a négy alapízt: a sósat, édeset, keserűt és savanyút. Magyarországon a Sió Frissen Préselt kezdeményezésével indult meg egy átfogó, játékos kísérlet, amelyben bárki részt vehet, aki szereti az finom ízeket, a szép zenét, és van benne egy kis mókázásra való hajlam!

Kicsi a Bors, de erős >>

Ma reggel mi is megpróbáltuk az ízeket a hangokhoz kapcsolni. A Szerecsendió lakásétteremben a Sió szervezésével pompás reggelit kaptunk – a szervezők ügyeltek arra, hogy a sós, az édes, a savanyú és a keserű ízek is jelen legyenek az asztalon. A kóstoláshoz a zenét a junior Prima Primissima díjjal kitüntetett zongoraművész, Oláh Dezső szolgáltatta. Ő direkt erre az alkalomra komponálta meg a négy különböző ízt idéző muzsikákat. Egy-egy melódia alatt az alapízeket tartalmazó falatokat kóstolhattuk végig: lekváros croissant, gyümölcs és csokis párna képviselte édes ízt, lime-os-tonhalas szendvics a savanyút, kávé és grépfrút a keserűt, serrano sonka, kecskesajt és körözött a sósat. A falatozás közben egyetlen feladatunk volt: figyelni Dezső játékát, észrevesszük-e, melyik zene hozza ki leginkább a markáns ízeket. Érdekes volt megfigyelni a saját reakcióinkat, a kísérlet pedig már csak azért is megérte, mert ráébreszti az embert, mekkora öröm minden érzékszervünkkel az elfogyasztott ételre koncentrálni a szokásos, futás közben evés helyett. Ha valaki kedvet kapott a játékhoz, a Sió honlapján megteheti: nincs szükségünk másra, csak a négy alapízre és pár barátra. A kísérlet végén szavazhatunk, május végére pedig az is kiderül, hogy a „játékosok" melyik alapízt melyik hangmintához kötötték leggyakrabban. A szavazás lezárulta után DJ Titusz készít majd a legtöbb szavazatot kapott édes és savanyú hangmintából zenei produkciót. Tehát: játékra fel!

Bonts ízeket a Sióval! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!