Hagymát a pitébe

Készíthetjük simán vagy fordítottan, a hagymával nem nyúlhatunk mellé. Érdemes azonban az egyszerű vöröshagymán túl is gondolkodni, hisz annyi más típusa létezik még.

Shalott hagymás pite recept

A hagyma igen előkelő helyen szerepel a kedvenceim listáján. Remekül példázza ezt a téli hagymaleves mániám, a hagymás zsíros kenyér függőségem, és az a furcsa kényszer, hogy ha pirított hagymát lehet szórni egy ételre, akkor biztos, hogy én egy kisebb hegynyit lapátolok rá. A már említett levesre számtalan saját receptem van már, általában többféle hagymából, és unortodox módon tejszínnel készítem. Sok-sok sajt, cukkini és fűszerek is csatlakozhatnak még ehhez. Érdemes a hagyma több típusával is kísérletezni, hiszen mindegyik más-más ízzel bír, így természetesen a végeredmény is merőben új élmény lehet. A shalott, salotta vagy mogyoróhagyma az egyik kedvencem, mert íze lágyabb és komplexebb, mint fajtatársaié.

Shalott hagymás pite recept

Ismeretségünk még a tini koromból eredeztethető, amikor a nagymamám gyakran "gyors kínait" készített nekem ebédre. Egy kis olívaolaj, szójaszósz, szezámolaj, arra a salotta, rá az épp otthon található zöldségek julienre vágva, egy kis hús és már kész is. Imádtam! Én már csak ritkán készítem ezt a "gyors kínait", a salotta viszont megmaradt a mindennapi alapanyagok között. Most egy pitébe került, amit akár kétféleképpen is elkészíthetünk attól függően, hogy mire vágyunk éppen. Az alapja egy egyszerű vajas tészta, e mellé társulnak a vajjal, olívaolajjal, kakukkfűvel és balzsamecettel készített hagymácskák, amik vagy a tésztába, vagy a tészta alá bújnak. Előbbi esetben egy egyszerűbb hagymás pitét kapunk, ha viszont a tésztát a hagymákra borítjuk, akkor már egy különlegességgel, egy fordított tortával, más néven tarte tatinnal van dolgunk.

Shalott hagymás pite recept

Bár ez általában egy almás változatot takar, ez semmiképp se szegje próbálkozási kedvünket. Ha ezt a változatot készítenénk, akkor a hagymákat egy olyan serpenyőben készítsük, ami bírja a sütőt is. Miután elkészült a salotta, jöhet rá a tészta, a széleit nyomkodjuk le, és mehet is a sütőbe. A pités változatot is bátran felturbózhatjuk - ha egy kis kecskesajtot morzsolunk a tetejére, már az is csodákra képes.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.