Gyümölcsös pitéből nem elég!

Még nincs vége a nyárnak! Amíg szezonális gyümölcsöt találok a piacon, addig nálam legalábbis biztosan nem, így született meg a Főzősuli következő cikke. 

Áfonyás tarte

A tarte egy olyan fogalom a gasztronómiában, melynek egységes meghatározása vagy definíciója nincsen. Annyira sokféle elkészítési móddal írják le a világ receptjei, hogy az eredetire valószínűleg már senki sem emlékszik, de a sok recept közül nehéz megtalálni a valóban „működőképeset”. A francia eredetű tarte egyik legismertebb verziója a tarte Tatin, ami francia almatortát jelent – egészen kifinomult, őszi édesség, az ősz folyamán ezzel is találkozhattok majd a NoSaltyn. (A Tatin nővérekről kapta nevét, akik fordított sorrendben – vagyis alul a karamellizált alma, felül a tészta – tették a formába a hozzávalókat, majd így sütötték meg.) Rengeteg módon készítik, nem ritka a paradicsomos, juhtúrós verzió sem.

Tészta formába nyomkodva, sütésre várva

Az itt bemutatott recept sok-sok recept összegyúrásából és egyéni ötletből született meg: nem mondom, hogy könnyű, gyors tízpercesről van szó, ugyanakkor pár tanács megfogadásával simán el lehet készíteni és az illatosan gőzölgő pite látványa teljes büszkeséggel tölti majd el a készítőjét. Nagyon finom, vékony, vajas tésztáról van szó, amire főzött krém kerül tejszínnel összekeverve, a tetejére pedig koronaként jó adag bogyós gyümölcs, jelen esetben áfonya.

Aranybarnára sülve

Nincs egységes meghatározása manapság a tarte-nak, annyi biztos, hogy az omlós, vajas tésztaalapot nem lenne nehéz elrontani, a titka azonban annyi, hogy odafigyeljünk a hűtés-felengedés fázisaira és ne ijedjünk meg a tészta állagától vagy attól, hogy viszonylag vékony rétegben kerül a krém alá. Sok recept teljes kiőrlésű lisztet ajánl hozzá, én viszont úgy vagyok vele, hogy nincs finomabb a fehér liszttel készült vajas tésztánál… na jó, biztos akad egy-két finomabb, de ez mindenképpen a legjobbak között szerepel.

Az áfonyás tarte receptjét itt mentheted el

Krém – születőben

A krém egészen pontosan a creme patissiere nevet viseli és előszeretettel pakolják meg vele az édes tésztákat, így a tarte-tot is. Két különböző, egy tojássárgájás és egy vaníliás, tejes elemből tevődik össze és a bele kerülő kukoricaliszt áldásos tevékenységének hála, szépen besűrűsödik a főzés során, de a hűtésről ez esetben sem szabad elfeledkezni. Áfonyára régóta ácsingóztunk, így most az került a kész pite tetejére.

A krém és a vajas tészta randiznak

Nem mondom, ez biztosan hétvégi elfoglaltság, de annyira szép és finom a procedúra végeredménye, hogy szerintem nagyon megéri fél délutánt a konyhában tölteni. Csődítsünk össze pár barátot és máris könnyebben telik az idő!

Még több gyümölcsös pite receptje

Szép. Finom.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek