Gyümölcsös pitéből nem elég!

Még nincs vége a nyárnak! Amíg szezonális gyümölcsöt találok a piacon, addig nálam legalábbis biztosan nem, így született meg a Főzősuli következő cikke. 

Áfonyás tarte

A tarte egy olyan fogalom a gasztronómiában, melynek egységes meghatározása vagy definíciója nincsen. Annyira sokféle elkészítési móddal írják le a világ receptjei, hogy az eredetire valószínűleg már senki sem emlékszik, de a sok recept közül nehéz megtalálni a valóban „működőképeset”. A francia eredetű tarte egyik legismertebb verziója a tarte Tatin, ami francia almatortát jelent – egészen kifinomult, őszi édesség, az ősz folyamán ezzel is találkozhattok majd a NoSaltyn. (A Tatin nővérekről kapta nevét, akik fordított sorrendben – vagyis alul a karamellizált alma, felül a tészta – tették a formába a hozzávalókat, majd így sütötték meg.) Rengeteg módon készítik, nem ritka a paradicsomos, juhtúrós verzió sem.

Tészta formába nyomkodva, sütésre várva

Az itt bemutatott recept sok-sok recept összegyúrásából és egyéni ötletből született meg: nem mondom, hogy könnyű, gyors tízpercesről van szó, ugyanakkor pár tanács megfogadásával simán el lehet készíteni és az illatosan gőzölgő pite látványa teljes büszkeséggel tölti majd el a készítőjét. Nagyon finom, vékony, vajas tésztáról van szó, amire főzött krém kerül tejszínnel összekeverve, a tetejére pedig koronaként jó adag bogyós gyümölcs, jelen esetben áfonya.

Aranybarnára sülve

Nincs egységes meghatározása manapság a tarte-nak, annyi biztos, hogy az omlós, vajas tésztaalapot nem lenne nehéz elrontani, a titka azonban annyi, hogy odafigyeljünk a hűtés-felengedés fázisaira és ne ijedjünk meg a tészta állagától vagy attól, hogy viszonylag vékony rétegben kerül a krém alá. Sok recept teljes kiőrlésű lisztet ajánl hozzá, én viszont úgy vagyok vele, hogy nincs finomabb a fehér liszttel készült vajas tésztánál… na jó, biztos akad egy-két finomabb, de ez mindenképpen a legjobbak között szerepel.

Az áfonyás tarte receptjét itt mentheted el

Krém – születőben

A krém egészen pontosan a creme patissiere nevet viseli és előszeretettel pakolják meg vele az édes tésztákat, így a tarte-tot is. Két különböző, egy tojássárgájás és egy vaníliás, tejes elemből tevődik össze és a bele kerülő kukoricaliszt áldásos tevékenységének hála, szépen besűrűsödik a főzés során, de a hűtésről ez esetben sem szabad elfeledkezni. Áfonyára régóta ácsingóztunk, így most az került a kész pite tetejére.

A krém és a vajas tészta randiznak

Nem mondom, ez biztosan hétvégi elfoglaltság, de annyira szép és finom a procedúra végeredménye, hogy szerintem nagyon megéri fél délutánt a konyhában tölteni. Csődítsünk össze pár barátot és máris könnyebben telik az idő!

Még több gyümölcsös pite receptje

Szép. Finom.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...