A gyümölcs nem csak a sütibe való

Alma, körte, barack, szeder, és máris kattognak a fogaskerekek, hogy milyen sütit süss belőle. Változtass: készíts húst gyümölccsel!

Amikor a nap már kicsit más irányból süt be a szobába, árnyékban hűvösebb van, és - hurrá - kezdődik az iskola, na én ezt az időszakot szeretem a legjobban. Nincs hőség, de nem kell télikabát, a nap szó szerint megmelenget, és ilyenkor sok szép és annál ízletesebb gyümölcs árasztja el a piacokat.

Itt van például az alma. Elképesztő mennyiségű almás receptből lehet válogatni, és - bár az almás sütemények a kedvenceim közé tartoznak - , mégis valahogy szívesebben készítem húsételekkel. Itt van rögtön ez a sertésszűz, amelyet mézes mustárral kenek meg, és almával sütöm. Persze lehetne körtével is, esetleg a kettővel együtt, az alma, a méz és a mustár viszont különösen finom együtt. És ha már itt tartunk, az alma és a sertés párosa szerintem mindig jól működik, hiszen a sertés édeskés húsához jól megy az alma édeskés savanyúsága gyakran hagymával, fokhagymával kiegészítve. Lehet szűz vagy karaj, de például Gordon Ramsey préselt sertés hasalja hagyma- és almaveloutéval sem utolsó.

Az alma a csirke mellett is jó társ: a szokásos almával sült egész csirke vagy csirkecomb mellett az egyik legbizarrabbnak tűnő, végül kifejezetten jóízű almás csirkeétel, amit valaha kóstoltam, az egy almás csirkekolbász volt. Pont eléggé édes, kissé mélyebb íz, kevés kakukkfű, és meglepően jó! De ez a mindennapi, könnyen elérhető gyümölcs a marhának is jól áll: egy szép darab főtt marhaszegy almaszósszal és főtt krumplival gyermekkorom egyik kedvenc étele volt, még ma is készítem, ha nagy családi ebédnél húslevest főzök. Bár néha meggyszósszal vagy egresszósszal váltom, de ez is csak azt igazolja, hogy érdemes gyümölcsökkel kísérletezni - még a húsételek mellé is.

A mézes-mustáros sertésszűz almával receptjéért kattints ide!

Hiszen a vadak mellé szinte kötelező az áfonya- vagy erdeigyümölcs-szósz illetve lekvár, de nem kell ennyire messzire menni: elég csak ide, a sarokig, hiszen a szinte minden kis vendéglőben fellelhető rántott camembert mellett is gyakori kiegészítő. Ugyanebben a vendéglőben ott az étlapon a barackkal és sajttal töltött pulyka is, és sokszor a sárgadinnye sonkával. Ha kicsit keletebbre kalandozunk, láthatjuk, hogy a perzsa és arab konyhák is gyakran és előszeretettel használják a mazsolát, a szárított kajszit és a sóban eltett citromot bárányételeikben. Ha pedig nyugatabbra megyünk, akkor a latin-amerikai konyháknál láthatjuk például a mangót babos, húsos ételekben, mondjuk egy tacóban.

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!