A gyümölcs nem csak a sütibe való

Alma, körte, barack, szeder, és máris kattognak a fogaskerekek, hogy milyen sütit süss belőle. Változtass: készíts húst gyümölccsel!

Amikor a nap már kicsit más irányból süt be a szobába, árnyékban hűvösebb van, és - hurrá - kezdődik az iskola, na én ezt az időszakot szeretem a legjobban. Nincs hőség, de nem kell télikabát, a nap szó szerint megmelenget, és ilyenkor sok szép és annál ízletesebb gyümölcs árasztja el a piacokat.

Itt van például az alma. Elképesztő mennyiségű almás receptből lehet válogatni, és - bár az almás sütemények a kedvenceim közé tartoznak - , mégis valahogy szívesebben készítem húsételekkel. Itt van rögtön ez a sertésszűz, amelyet mézes mustárral kenek meg, és almával sütöm. Persze lehetne körtével is, esetleg a kettővel együtt, az alma, a méz és a mustár viszont különösen finom együtt. És ha már itt tartunk, az alma és a sertés párosa szerintem mindig jól működik, hiszen a sertés édeskés húsához jól megy az alma édeskés savanyúsága gyakran hagymával, fokhagymával kiegészítve. Lehet szűz vagy karaj, de például Gordon Ramsey préselt sertés hasalja hagyma- és almaveloutéval sem utolsó.

Az alma a csirke mellett is jó társ: a szokásos almával sült egész csirke vagy csirkecomb mellett az egyik legbizarrabbnak tűnő, végül kifejezetten jóízű almás csirkeétel, amit valaha kóstoltam, az egy almás csirkekolbász volt. Pont eléggé édes, kissé mélyebb íz, kevés kakukkfű, és meglepően jó! De ez a mindennapi, könnyen elérhető gyümölcs a marhának is jól áll: egy szép darab főtt marhaszegy almaszósszal és főtt krumplival gyermekkorom egyik kedvenc étele volt, még ma is készítem, ha nagy családi ebédnél húslevest főzök. Bár néha meggyszósszal vagy egresszósszal váltom, de ez is csak azt igazolja, hogy érdemes gyümölcsökkel kísérletezni - még a húsételek mellé is.

A mézes-mustáros sertésszűz almával receptjéért kattints ide!

Hiszen a vadak mellé szinte kötelező az áfonya- vagy erdeigyümölcs-szósz illetve lekvár, de nem kell ennyire messzire menni: elég csak ide, a sarokig, hiszen a szinte minden kis vendéglőben fellelhető rántott camembert mellett is gyakori kiegészítő. Ugyanebben a vendéglőben ott az étlapon a barackkal és sajttal töltött pulyka is, és sokszor a sárgadinnye sonkával. Ha kicsit keletebbre kalandozunk, láthatjuk, hogy a perzsa és arab konyhák is gyakran és előszeretettel használják a mazsolát, a szárított kajszit és a sóban eltett citromot bárányételeikben. Ha pedig nyugatabbra megyünk, akkor a latin-amerikai konyháknál láthatjuk például a mangót babos, húsos ételekben, mondjuk egy tacóban.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...