5 kedvenc gyrosozónk Budapesten – görög nyarak ízei tálban vagy pitában

A korai halovány hamburger- és hotdog-próbálkozások után a gyros volt az első nemzetközi street food, ami meghódította Magyarországot. Ma, a burgerforradalmon túl, amikor minden második utcasarkon nápolyi pizzabár nyílik, a gyros népszerűsége továbbra is töretlen, sőt az utóbbi években egyre több igazi görög gyros bukkan fel a török, szír és más kebapverziók mellett.

Görögországi nyaralásuk alkalmával sokan rácsodálkoznak, hogy a gyros szülőhelyén a pitába sült krumpli is kerül. Ma már itthon is megjelent e görög formula, de a legtöbb étteremben továbbra is inkább a döner kebap elérhető, amit mi itthon szintén gyrosnak – magyar átírással gírosznak – nevezünk. 

A gyros Törökország területéről került át Görögországba, a döner kebap volt tehát az eredeti nyárson forgatva sütött hús. Mint streetfood-műfaj egyébként mindig is kedvezett a vegetáriánusoknak, mert a hús mellett falafelgolyókkal is kérhetjük az örök kérdés mellett: „tálban vagy pitában, hagyma, csípős mehet"? 

Lássuk a szerintünk legjobbak gyrosozókat Budapesten!

  • A kencéket ne feledjétek! Kerkyra 

„Egyszerű görög étteremként" aposztrofálja magát az angyalföldi Kerkyra, ahol a gyros-souvlaki vonalra építenek, a sajttal töltött souvlaki, a soutzoukakia tál pedig külön megér egy misét. A gyrosok lelkét a pluszban kérhető kencék adják, amelyek között olyan izgalmas kiegészítők is felbukkannak, mint a tirokafteri nevű pikáns fetakrém, a kafteri (csípős) szósz, a padlizsánkrém vagy répasaláta. 

Kerkyra Görög Ételbár / forrás

Kerkyra Görög Ételbár 

Budapest XIII. kerület, Petneházy u. 37-47. 

  • Kispesti klasszikus: Leonidas Gyros 

Az Üllői út panelházsora mellett keressük ezt a kis büfét, ahol immár 2008 óta készülnek az autentikus görög gyrosok, tiropiták (sajtos piték), gigandeszek (paradicsomos görög óriásbab), vagy a magyar néplelket megkapó egyszerűséggel megszólító „Jó Nagy Grilltál”. Leonidas gyrosának immár védjegye a répasaláta, és a trendi-dizájnos streetfood-helyekkel ellentétben ez egy valódi kis ételbár, ahol minden a belbecsről: a friss és jó ételről szól. 

Leonidas Gyros / forrás

Leonidas Gyros 

Budapest XIX. kerület, Üllői út 214/4 

  • Kis Saloniki a Haller utcában: Saloniki Gyros Taverna 

A Haller utca környékének lakói és irodistái körében kultikus a Saloniki. A sokszor jellegtelen ízű és kicsit kebapok helyett ők egyszerűen, frisset, jó ízűt adnak, igen korrekt adagokkal. A vegáknak sem szúrják ki a szemét csak zöldségekkel: a sült sajtgolyós és rántott hagymakarikás változat nekik szól. A Salonikibe járók pedig tudják, hogy az igazi dőzsölést a Poszeidón és a Nagy Hybrid tál jelenti. 

Saloniki Gyros Taverna / forrás

Saloniki Gyros Taverna 

Budapest IX. kerület, Haller u. 2. 

  • Már a város három pontján: Blue Agori 

A Blue Agori híre is úgy terjedt szájról szájra, hogy igazi görög gyrosos nyílt Pesten. A Madách tér után immár a Bazilikánál és a Margit körúton is feltűntek a kék-fehér csomagolással borított piták. A csirke mellett készítenek sertésből is gyrost, a nagyon éheseknek XL mérettel és 22 centis óriáspitával, a vegáknak pedig Halloumi sajtos verzióval kedveskednek. 

Blue Agori / forrás

Blue Agori 

Budapest VI. kerület, Madách Imre út 1. 

  • Behatóbb ismerkedés a görög konyhával: Gyradiko 

Az egyik első fecske volt a műfajban itthon az óbudai Gyradiko, közel 25 éve működik sikerrel. A gyrosuk sertésből készül, és sok-sok izgalmat kínálnak a húsnyársakon és gyrosvariációkon túl. Muszaka, bifteki (görög fasírt), bárány kebap,  vörösboros bárány, rák saganiki (kis serpenyős sült) és színes desszertsorral várnak a konyakos diófelfújttól a baklavára emlékeztető narancsos portokalopitáig. 

Gyradiko / forrás

Gyradiko 

Budapest III. kerület, Királyok útja 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapfotó.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több étterem itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...