Gyomorégésre libapezsgőt!

Finomakat eszünk a családunkkal, a barátainkkal? De csak addig, amíg nincs gond az emésztésünkkel!

Ébredés keserű szájízzel, köhögve? Maró érzés a gyomorban? Sok ember életét keserítik meg a gyomorsavtúltengés, gyomorégés, illetve a reflux következtében kialakuló tünetek.

Az Egészség rovatunk korábbi, a gastrooesophagialis reflux betegségről szóló cikkében már olvashattatok a betegség okairól, az étrendi kezelés lehetőségeiről. Nézzük meg, hogy enyhíthetjük tüneteinket természetes módon!

Próbáljunk ki egy csésze gyógyteát!

A fehér akác virágából készült tea segíthet a tünetek enyhítésében – fogyasszunk belőle napközben 1 csészével, amíg nem csillapodnak a panaszok. Ezt követően elegendő heti 1-2 alkalommal fogyasztani.

A betegség mögött állhat fokozott stressz is, ennek csökkentésére próbáljunk ki egy hat hetes orbáncfűtea kúrát. Igyunk egy csésze teát esténként lefekvés előtt (mivel altató hatású), ez nyugtatja a gyomoridegeket is. A hat hetes kúra után tartsunk ugyanennyi szünetet, majd szükség esetén ismételjük meg.

A teák elkészítése: egy evőkanál füvet forrázzunk le 2,5 dl lobogó forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le, és fogyasszuk el. Az orbáncfűtea fogyasztása esetén azonban ügyeljünk arra, hogy lassítja a szívgyógyszerek felszívódását, csökkentheti a fogamzásgátlók hatékonyságát is, sőt, véralvadásgátló gyógyszerek szedése esetén sem ajánlott. (Amennyiben a fenti típusú gyógyszerek valamelyikét kell szednünk, olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót!)

A gyomorfalat védő hatása miatt ajánlott még az édesgyökér tea fogyasztása is - egy evőkanál édesgyökeret főzzünk 3 percig 2,5 dl lobogó, forró vízben majd szűrjük le és napközben egy csészével kortyolgassuk el. Étkezések előtt legalább fél órával már ne igyuk.

Libapezsgő - nagyanyáink receptje

Ezt a fura elnevezésű receptet egy barátnőm osztotta meg velem, ő a nagymamájától tanulta. Hozzávalók: 2,5 dl szobahőmérsékletű víz, 1 ek cukor, 1 ek 10%-os ecet, 1 tk szódabikarbóna. Elkészítés: szórjuk a cukrot a vízbe, és keverjük el, amíg teljesen feloldódik. Adjuk hozzá az ecetet, majd gyorsan a szódabikarbónát is keverjük el benne, mert felpezseg - máris fogyasztható.

Zab- és köleskása

A zab- és a köleskása kiváló savlekötő hatásúak, emiatt különösen ajánlottak. Gyomorsav esetén nem szabad tejjel készíteni ezeket a kásákat, csak vízzel, az alábbi módon: egy edényben kb. 2,5-3 dl zabot vagy kölest forrázzunk le kétszer annyi lobogó, forró vízzel este. Jól fedjük le, majd hagyjuk állni éjszakára. Reggel főzzük kb. 2-3 percig. Amennyiben az egész vizet felszívta, öntsünk hozzá még annyi vizet, hogy ne égjen le, és ne is legyen túl sűrű. Kevés finom tengeri sóval vagy mézzel ízesíthetjük.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...