Gyerekekkel Portugáliában

A portugálok napi ötször étkeznek, sőt, vidéken van még egy úgynevezett ceia, vagyis éjféli vacsora is. Ezt az életérzést próbáltuk meg magunkévá tenni idei nyaralásunk alatt.

Mi, felnőttek álltunk át legelőször a késői kelésre. A korán ébredő gyerkőcöknek gabonapelyhek hadát vásároltuk, mindenkinek a saját kedvencét - ezeket már maguk is el tudták készíteni, ilyen módon meghosszabbítva pihenéssel töltött perceinket. Aztán jöhetett a közös, nagy-asztalos reggeli.

Utunk első négy napját Lisszabonban töltöttük. Kis bérelt lakásunk jól felszerelt konyhája lehetővé tette az otthoni étkezéseket. A közeli piac és szupermarket bőséges választéka pedig alátámasztotta: nekem főznöm kell, de azonnal! Az árubőség, a gyönyörű zöldségek, halak és konyhakészre szeletelt húsok rögtön beindították a fantáziámat. Végül halat inkább csak vendéglőben ettünk, sajnos nem mindegyik gyermekünk szereti. Így a renitens rendelhetett mást, míg a többiek adózhattak a tenger gyümölcsei élvezetének.

Érdekességképpen a legfinomabb vacsora pont a fővárosban töltött legutolsó esténken készült. Az összes romlandó ételt fel kellett használnom, amelyeket ugye nem tudtunk volna tovább utaztatni, órákon keresztül a kocsiban melegíteni. Körülbelül egy-másfél csirkemell maradt, gyönyörű szeletekben, némi serrano sonka, rukkola és saláták. Gyors döntés után a husiba göngyöltem a sonkaszeleteket és némi rukkolát. Magas szélű üvegtálban, olívaolajjal meglocsolva, borssal, sóval megszórva kerültek sütőbe. Mindenki elájult tőle, pedig valóban rém egyszerű volt elkészíteni!

Aztán csak lejutottunk délre. Eszméletlenül vártam a kültéri grillező szettet. Már rég kitaláltam, micsoda finomságokat sütök majd rajta! A kert végében valóban állt, nem is egy, hanem két “csoda”, azonban egyik sem volt valami bizalomgerjesztő, ezért le kellett mondanom a szabadtéri partizásról.

Hagymás-citromos vörös tonhal szelet recept

A fantasztikus árukínálattal rendelkező, minden nap friss halakkal kecsegtető bevásárlóközpontban viszont megnyugtattam magam. Oly csodásan néztek ki a jégen fekvő friss halszeletek, hogy egyből láttam is őket magam előtt, amint serpenyőben sülnek.

Hagymás-citromos vörös tonhal szelet recept

Legizgalmasabb halkreációm egy rövid ideig citromos, háromféle hagymás pácban érlelt vörös tonhal lett. Mármint, ezt hittem akkor. Mivel azonban gondolnom kellett a halas herkentyűket kevésbé támogató csapatra is, egy másik edényben hamburgert sütöttem. Ez olyan jól sikerült, hogy másnap dupla adagban meg is ismételtük.

A halakról még csak annyit, hogy a portugálok egyik kedvence, a szárított tőkehal (bacalhau) illata – és most nagyon finoman fogalmaztam – belengte az egész bevásárlóközpontot, úgyhogy csak a család erős gyomrú tagjaival tudtam megközelíteni a halas pultot. Mindent szerettem volna végig kóstolni, de a rákokig el sem jutottunk. A kagylóvacsora viszont fantasztikusra sikeredett, a lazacból pedig még a helyi macskánknak, Félixnek is jutott. Előtte is jóban voltunk, de másnap reggel beköltözött az ágyunkba, és ébredésem után a konyháig nyávogott hozzám a halas folytatásért.

Jövő héten salátaönteteket készítek, egyből hármat. Addig is keressük fel a hozzánk legközelebbi friss halakat árusító boltot vagy piacot, és készítsünk serpenyős tengeri finomságokat!

Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.