Gyerekek kedvére: színes gombócok

A télies kora tavaszban vígan zöldell kertünkben a sóska. Csipegetünk belőle unokáimmal, de főzeléknek még kevés lenne, ám egy magunk kreálta színes gombóchoz való adag azért összejön belőle.

A színes gombócaink krumplis tésztából készülnek, tulajdonképpen amolyan nagyra nőtt gnocchik, és nincs is precízen kidolgozott recept hozzájuk. Mármint olyan értelemben, hogy nem pontosan meghatározható benne az összetevők aránya. Tudom, hogy a kezdő szakácsok idegenkednek azoknak az ételeknek a készítésétől, amelyeknél így szól az utasítás: „amennyi lisztet felvesz”. Pedig nem kell tartani tőle, hiszen a tészta állaga függ a tojás nagyságától, a burgonya víztartalmától is. Ez senkit ne riasszon vissza, a lényeg, hogy az összedolgozás után se túl puha, se túl kemény, hanem könnyen formázható legyen a tésztánk. Némi gyakorlat után gyerekjáték lesz – éppen ezért készítem az unokáimmal.

Fánkgolyó, azaz focilabda gyerekeknek >>

Arról már ugyanis esett szó, hogy a gyerekek nagy rajongói a gombócoknak, mi több, az elkészítésükben is szívesen segédkeznek, így kiválóan alkalmas arra is, hogy az aprónép megszeresse a főzőcskézést. Nagy örömmel végzik az összeállított tésztából a gömbök formálását. A másik elv pedig, ami vezérel, hogy ne csak édesség kerüljön az asztalra, ugyanis különböző zöldségekkel dobjuk fel az alapreceptet, ettől a gombócok színe is más-más lesz. Tulajdonképpen bármilyen zöldséget hozzáadhatunk, mehet bele tök, cukkini, spenót, cékla, télen akár sütőtök is. Bevallom, az sem utolsó szempont, hogy minél több zöldséget fogyasszanak. Szóval jó móka a gombócformázás, ezért aztán többnyire unokáimmal együtt állunk a munkának.

Először is megfőzünk két krumplit, amit áttörünk, liszt és tojás, só megy hozzá – és a kertben gyűjtött jó maréknyi sóska apróra metélve. Sokszor egy kisebb szál sárgarépát még belereszelünk, már csak a színe miatt is. Aztán, miután összeállítottuk a tésztát, unokáim gyártják a gombócokat, én pedig vizet forralok, összedobom a feltétet, ami legtöbbször vajon párolt spenót sajttal megszórva, de a sajtból mártás is készülhet.

A móka kedvéért cédulákra vicces feladatokat írunk, belerejtjük a gombócokba, és kinek-kinek a tányérjára került feladványt kell teljesítenie. Az ötletet a Luca-napi gombócfőzés adta, és mivel unokáim még messze vannak a férjhez menéstől, és nem a leendő párjukra kíváncsiak, kieszeltük ezt a játékot. Mit mondjak, mindig jól fogy a gombóc!

Mari nagyi

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?