Gyerekek az asztal körül

Az evés, az ízek szeretetét, az étkezés fontosságát, a körülült asztal meghitt hangulatát átadni az egyik legszebb „feladatunk” nekünk, édesanyáknak. Egy-két rázósabb pillanatot leszámítva nem is olyan nehéz, hisz nem kell mást tennünk, mint hiteles példát mutatnunk. Ha a gyermekünk egészen aprócska korától azt látja, hogy az asztalnál ülni csuda jó, mert mindig kap valami finom falatot, megismer egy-egy újabb ízt, derűsen-ráérősen beszélgetünk, egyszóval kellemes, meleg a légkör, nem kínként fogja megélni az asztalnál töltött perceket, hanem várja, mikor ül le a család újra, együtt étkezni.Persze vannak alap/aranyszabályok, amiket nem árt, ha az első kanál ételtől kezdve következetesen betartunk: az étel nem játék, vagyis dobálni, tépkedni, maszatolni stb., játszani vele nemszabad!
Az asztalnál étkezés alatt nincs játék, tv-, mesenézés! A kedvenc maci maximum az asztalon ülhet (karnyújtásnál messzebb) és onnan nézheti, milyen szépen eszik a kis gazdája.
Sose kényszerítsük őket: fogadjuk el, ha valami nem ízlik nekik! Nem kell örökre lemondani az adott ételről, ízről, pár hét/hónap múlva újra próbálkozhatunk, könnyen előfordulhat, hogy akkor már nagy sikert arat.
Olykor adódnak rosszalkodásból eredő, mégis komikus szituációk az asztalnál ülve, próbáljuk megállni, és ne nevessünk rajtuk, hanem ekkor is igenis tiltsuk, amit nem szabad.
Ne engedjük nekik, hogy étkezések között csipegessenek, különben nem csoda, ha csak ímmel-ámmal eszik az ebédet. (A napi ötszöri étkezés betartásának fontossága: reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora!)
A legszerencsésebb, ha szomjoltóként, folyadékpótlóként vizet adunk nekik.
Evés befejeztével köszönjék meg a reggelit/ebédet/vacsorát.
Néhány trükk, hogy még nagyobb kedvvel lássanak neki az evésnek a gyermekek:
Minél színesebb egy étel, annál valószínűbb, hogy elnyeri a tetszésüket.
Ha már olyan életkorban vannak, bevonhatjuk őket az ételkészítésnek egy-egy fázisába (pl. csipetkeszaggatás, borsófejtés, meggymagozás, tésztanyújtás-szaggatás, lisztszitálás), ilyenkor a végeredmény biztos siker.
Néha vigyük el őket magunkkal a piacra, hatalmas élmény nekik, és segíthetnek a gyümölcsök-zöldségek közötti válogatásban is, így játszva tanulják-ismerik meg a friss, szezonális alapanyagokat, és alig várják, hogy otthon kóstolgathassanak a zsákmányból.
Lapozgathatunk velük képes szakácskönyveket, receptes füzeteket, és olykor kiválaszthatják, melyik ételt szeretnék másnap az asztalon.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cukormentes bonbonok

A méz helyett is használhatunk folyékony édesítőt, vagy eritritet, negyedannyi édesítőt is. Ha nagyobb a család dupla, tripla adagban is érdemes elkészíteni.

Címlapról ajánljuk

Szaftos csirkecomb és egészben sült krumpli a Sencor forró levegős...

Ha van konyhai eszköz, ami tényleg leveszi a terhet a vállunkról egy rohanós hétköznapon, az a forró levegős fritőz. A Sencor legújabb, 9 literes, kétkosaras modellje pedig még magasabb szintre emeli a kényelmet – egyszerre készíthető benne akár hús és köret, külön hőfokokon sütve. Mi most csirkecombot és egészben sült krumplit sütöttünk benne, mellé pedig gyors uborkasalátát készítettünk – és közben leteszteltük, mit tud a gép a gyakorlatban.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...