Grillsütővel könnyebb az élet

Vidéken, főleg nyaralás alkalmával több időnk jut a sütés-főzésre. Azt viszont gondoljuk meg jó előre, mit vásárolunk hozzá, nincs minden bokor alján közért.

Kezdjük rögtön a végéről, a vacsora tálalva

Élvezzük a semmittevést

Nyaralásunk második hetében vidékre “költöztünk”. Ismerőseink házát kaptuk kölcsönbe. Náluk is sok a gyerek, tehát sok szoba közül választhattunk. Kicsit kitágult a világ a barcelonai, városi lét után.

Az előzményekről itt olvashatsz

Nálunk otthon nincs televízió, tehát boldogan ajánlottam fel a gyerekeknek, reggel, ha felkelnek, készítsenek egy tál müzlit és üljenek be a készülék elé. Így nekünk, felnőtteknek is jutott némi pihenés. Aztán jöhetett a késői, nagyszabású reggeli helyi sonkával, sajttal, lekvárral és egy nagyon finom piros gyümölcsös teával.

Éljenek a zöldek!

Napközben gyönyörűen “berendezett” gyümölcs és zöldségtálakat készítettem. Később bringával fagyizni gurultunk. Az esti vacsi előkészületeit részletekben oldottam meg. Egy kis húspácolás, labdázás a medencében, majd vissza a konyhába zöldségeket szeletelni és így tovább… Egy helyi kisváros, Peniscola, a valenciai ócenárium megtekintése és két tengerparti fürdőzés kivételével ezen a héten nem mozogtunk, élveztük a kölcsön házikó adottságait.

Itt a nyár! Töltsünk zöldet!

Grillezett marhapecsenye

A grillezett marhapecsenye receptért kattints ide!

Főzés közben jól esik egy pohárka könnyű, hűs pinot blanc. No, de, megvettünk-e mindent az aznapi vacsorához? Ha nem, akkor elég nagy bajban vagyunk, mivel az első bevásárló egység legalább harminc kilométerre van és csak kocsival érhető el.

Ezen a héten a grillező lett a legnagyobb “barátom”! Kihasználva a gyönyörűen csomagolt, konyhakészen kapható husikák adta lehetőséget, több időnk jutott a pancsolásra és a ping-pongra.

Készül a remek vacsora

Szeletelt csirkemell, kicsontozott pulykacomb, csirke-, és ráknyárs, eszméletlenül olcsó halak, doráda és lazacpisztráng, cukkini, padlizsán, piros, vastaghúsú paprika kerültek szépen egymás után a vasrácsra. A zöldségeket centis karikára szeleteltem, lesózva, olíva olajjal meglocsolva várták a sütés pillanatát. Saláta minden alkalommal kiegészítette a főételt: római saláta, cikória, fantasztikus sötétzöld színű paradicsom, poré-, vagy újhagymával.

Citromos - mézes csirkepác

A citromos - mézes csirkepác receptjéért pedig ide kattitns

Jövő héten visszatérünk ismét a hazai ízekhez, addig is pácoljunk és süssünk minél többet.

Gréti

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek