Görögország, még közelebb

Imádjuk a görög ételeket, a fűszerességét, mediterrán életérzést. Itt nem a sarki gyrosra gondolunk, hanem a valódi, minőségi fogásokra, amiért már nem kell messze menni!

Eddig valóságos zarándoklatot kellett tenni, hogy igazi görög fogásokhoz jussunk, és még nem is kellett a Földközi-tengerig menni, hanem csak Óbudára. A Gyradiko léte annak idején szájról szájra terjedt, hogy van egy hangulatos kisvendéglő, ahol az isteni gyroson túl számtalan autentikus és persze isteni görög ételt kapni. Aztán egyre többen ismerték meg őket, egyre többen keltek útra és egyre nagyobb volt a sor és egyre kevesebb a hely.

Húsgombóc, olajbogyó, spenótos-fetás rétes

Éppen ezért a közel 14 éves, fényes múlt után, már nagyon érett, hogy új étteremmel rukkoljanak elő, ami közelebb van a belvároshoz, nagyobb, de ugyanolyan minőségű. Imáink meghallgatásra találtak, hiszen a XIII. kerületben augusztus 20. óta várja a görög ízekre és kulináris élményekre éhes vendégeket az Estia Gyradiko.

Vörösboros sertésragu, spenótos kritaraki, GYRADIKO saláta

Kétségünk sem lehet afelől, hogy ízig-vérig görög ételeket kapunk, hiszen a legtöbb alapanyagot onnan szerzik be. A pitától az olívaolajig, a fetasajttól a fűszerekig – mindent Görögországból hoznak, hogy az általuk legjobbnak vélt alapanyagokból tudják elkészíteni az ételeket. Ezt sikerült egészen odáig fokozni, hogy az ásványvíz is görög, ami talán már túlzásnak tűnhet, de ha ők hisznek benne, ám legyen!

Egyél úgy, ahogy a görögök! >>

Még az ásványvíz is görög

Ahogy más nemzeteknél sem, úgy a görögöknél sem beszélhetünk egységes konyháról. Vannak olyan ételek, amit minden vidéken készítenek, de mindenhol eltérően, mindemellett találunk helyi specialitásokat, illetve irányvonalakat az ország különböző területein barangolva. Ghavrilos, az étterem szakácsmestere és tulajdonosa szerint, a görög konyha esetén három tájegység konyhájának az ötvözetéről beszélhetünk. Ezek közül az egyik Görögország „szíve”, a szárazföldi rész, tehát amit ma az ország közepének vélünk. A tájegység jellegzetessége a rengeteg zöldséges étel, a hüvelyesek, illetve a nyárson sült húsok. Az Ión-tengeri szigetek jóvoltából – melyek hosszú évekig olasz, valamint velencei gyarmatok voltak – erősen érezhető az itáliai hatás a görög ételeken. Ez főként az intenzívebb fűszerezésen és a tésztahasználatban mutatkozik meg. Mindhárom közül a legizgalmasabb, legfűszeresebb és legillatosabb a kis-ázsiai görög konyha, ahol a zsidó, örmény, görög, arab, török és szláv hagyományok és ízek keverednek egy fantasztikus elegyet alkotva.

Joghurt mézzel és dióval, görögdinnye, joghurtos-citromos mousse

A Gyradikóra leginkább a fűszeres, kis-ázsiai hatás a legjellemzőbb. A vacsora alkalmával többek között volt szerencsék megkóstolni a görög kolbászkülönlegességeket, spenótos-póréhagymás-fetasajtos rétest, vörösboros sertésragut, és a görögdinnyét fetasajttal vagy éppenséggel a joghurtos-citromos mousse-t. A közel 14-féle ételt tartalmazó válogatásból persze voltak nagy kedvencek – mint például a húsgolyók vagy a spenótos kritaraki (színes rizsszemtészta spenóttal és görög sajttal) –, de összességében elmondható, hogy nem csalódtam semmiben.

Jobb oldalon Ghavrilos Arghyropoulos szakácsmester és étterem-tulajdonos

Persze aki a szokványos és kedvelt ételeket keresi, annak sem kell csalódni: van itt gyros és görög saláta is, de ha már ott járunk, akkor érdemes valami izgalmasabbat és újat kipróbálni. A görög muzsika – ami sokszor élőzenét jelent – akár Óbudán, itt is állandó, az ételek jó minőségéhez hasonlóan, hogy legalább egy étkezés erejéig bármikor rögvest a görög olajfák árnyékában érezhessük magunkat.

Gyradiko Estia a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek