Házi pizzasütés pizzakővel – gyorsan és egyszerűen!

A legismertebb olasz étel iránti rajongás itthon is töretlen, és bár néha egyszerűbbnek tűnhet rendelni vagy beülni egy pizzériába, az isteni tészta saját konyhánkban is, legalább olyan jó minőségben elkészíthető – pláne, ha rendelkezésünkre áll a sütéséhez egy pizzakő. Utóbbit most a Gorenje ajándékba adja legmodernebb technológiákat kínáló OptiBake sütői mellé.

A kulcs a gyors hőátadás

A pizzakő hatásmechanizmusa rendkívül egyszerű: felmelegítve kiválóan tartja a hőt, és egyenletes sütést biztosít a ráhelyezett alapanyagoknak. A fatüzelésű pizzakemencékben villámgyorsan sülnek a pizzák, hiszen 500 fok körüli hőmérsékleten sütik őket. Az otthoni sütők ezzel szemben általában 250 fokig melegszenek fel (bár az OptiBake modellek a 300 fokot is elérik), így jól jön a pizzakő nyújtotta extra segítség, amely ráadásul mindössze 6 és fél perc alatt képes felmelegedni. A Gorenje promóciójának keretében a kő mellé pizzalapát is jár, így a tészta egyszerű sütőbe behelyezése, valamint a kész mestermű kivétele is könnyen megoldható.

Házi pizza sütőkővel

Egyszerű sütés, öntisztító funkció

Ha tökéletes eredményt akarunk, akkor a sütőválasztást sem érdemes a véletlenre bízni: az OptiBake sütők formáját például úgy tervezték, hogy minél jobban leegyszerűsítsék a főzési és a sütési folyamatokat. A modelleket a hagyományos, fatüzelésű kemencék ihlették, így formájuk nagyobb belső térkihasználást tesz lehetővé, továbbá jobb légáramlást is képesek biztosítani. Öntisztító funkciójuknak köszönhetően ráadásul a takarítás is gyerekjáték lesz, így jelentősen lerövidülhet a suvickolással töltött idő.

10 perc sütés a tökéletes eredményhez

Ha már beszereztük a sütőt és hozzá a pizzakövet, akkor neki is vághatunk a házi pizzánknak.

A klasszikus receptnél ökölszabály, hogy a liszt tömegének nagyjából 60 százalékával egyenlő vizet adjunk a tésztához, ehhez jöhet néhány kanál olívaolaj, só, illetve az élesztő.

Alaposan dagasszuk össze – kézzel vagy géppel egyaránt ugyanazt a hatást érhetjük el –, majd meleg helyen pihentessük legalább fél órát, amíg rendesen megkel. Melegítsük elő a sütőt 300 fokra, helyezzük be a pizzakövet 6 és fél percre, és közben nyújtsuk ki a tésztát a kívánt formára. Szósznak paradicsom vagy tejföl egyaránt jöhet, a feltéteket pedig mindenki saját ízlése szerint állíthatja össze. Az így előkészített pizzát a lapát segítségével óvatosan helyezzük a pizzakőre, és 8-10 perc alatt (a tészta vastagságától függően) süssük készre.

Házi pizza, olyan mint az eredeti

Gluténmentes finomságok

Az elmúlt években szélsebességgel tarolta le a receptoldalakat a gluténmentes karfiolpizza, amelynek elkészítése semmivel sem bonyolultabb klasszikus társáénál, így, ha beleuntuk a klasszikus ízekbe, érdemes ezzel is kísérletezni.

Tésztájához egy közepes fej karfiolra van szükség, amelyet mixerben (torzsájával együtt) apró szeműre darálunk, és egy fél kávéskanálnyi sóval összekeverünk. Nagyjából 20-25 perc állás után egy tiszta konyharuhába tekerve kicsavarjuk belőle a felesleges vizet, és összekeverjük két tojással. Egy bő maréknyi apróra reszelt sajtot adunk hozzá – erre a legjobb a parmezán, de ízlés szerint más típusokkal is működhet – , és ha még egy kicsit megbolondítanánk, akkor adjunk hozzá oregánót vagy mediterrán fűszerkeveréket. A feltéteknek itt is csak a fantáziánk szabhat határt, a tejföl-bacon-hagyma kombinációtól kezdve a margherita paradicsom-mozzarella-bazsalikom trióig. A sütésnél viszont alacsonyabb hőmérsékletre lesz szükség, elég 230 fokra melegíteni a sütőt és a pizzakövet, az eredmény pedig 12-15 perc múlva a tányérunkon is landolhat.

Keresd a Gorenje ajánlatát itt!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.