Julienne - A gomba oroszul

Az orosz konyha iránti vonzalmam úgy 8 éve kezdődött, amikor először jutottam el Moszkvába.

A turistalátványosságok után a legmeghatározóbb élményem az étkezés volt. Mesélhetnék a piacokon kapható, helyben, kemencében sütött üzbég kenyerekről, és a nagy rácsodálkozásról, a cseremsáról, ami a medvehagyma savanyított szára. De ami a legjobban megragadott, az a Julienne volt. Ez az étel a maga egyszerűségében fantasztikus. A francia konyha hatására létrejött név, és egyébként maga a csőben sütésre hajazó eljárás is szuper. A gombát felszeletelik, hagymával kissé párolják, pirítják, majd tejföllel és sajttal besütik. Az íz kedvéért kis fehérbor kerül bele, a krémesség kedvéért vaj, esetleg tejszín a tejföl mellé. Kis cserépcsuporban tálalják, mellé érkezik a feketekenyér, melynek savanyúsága jól passzol a fehérbor mellé, és ettől a kis meleg előételtől az ember szinte mennybe megy.

A Julienne lépésről lépésre történő elkészítéséért kattints a fotóra!

Ma már Magyarországon is vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy viszonylag könnyen megismerhessük az orosz konyha különlegességeit. Budapestiek előnyben, de orosz boltokkal találkozhatunk a nagyobb bevásárlóközpontokban, hipermarketekben, a receptek hozzávalói pedig könnyen hozzáférhetőek bárki számára. Egyre ismertebb fogalom a pelmeny, azaz a hússal vagy gombával töltött tésztabatyu, amelyet forró vízben kifőzve, esetleg tejföllel fogyasztanak. A pirogról is sokan hallottak már, amely tulajdonképpen egy sós vagy édes töltelékkel megtöltött pite. A kaviár blinivel, egy kis hajdinalisztből készült élesztős palacsintával csak akkor a gazdagok eledele, ha a kaviár drága, de ma már könnyedén juthatunk olcsóbbakhoz is. A scsí, a szoljanka és a borscs (ez utóbbi ukrán eredetű) igazi télidéző levesek, sorrendben káposztás, savanyú uborkás és céklás ízzel. Az előkelő Stroganoff bélszín jó tejfölös-kovászos uborkás szószban szintén feledhetetlen élmény. És hogy a desszertek se maradjanak le, a szirnyiki verhetetlen túrófánkszerű édesség, amelyet nem nehéz elkészíteni.

A fenti felsorolás nagyon hiányos, és tényleg csak egy ízelítőt ad abból az ízkavalkádból, amire az orosz konyha képes: pörköltek, raguk, levesek, sültek, és sorolhatnánk, de sajnos nem elég a hely ahhoz, hogy az orosz konyha fejlődését részletesen megismerhessük. Az ország nagysága, vagyis a sokféle táj és rendelkezésre álló alapanyag, illetve a cári udvar francia befolyása mind változatossá teszi ennek a nemzetnek a konyhaművészetét. A 16-18. században még csak importált csokoládé, édességek, füstölt halak és húsok azt eredményezték, hogy később már önállóan, akár sokkal jobb minőségben előállítva, helyi alapanyagokkal keverve változatos technikákkal, fűszerezéssel és kombinációkkal születtek új meg új ételek. Nem szabad elfelejtenünk ugyanakkor, hogy a szovjet éra rányomta a bélyegét az étkezésre is, bár ez inkább előny, mint hátrány, hiszen még nagyobb területről még többféle alapanyag és még több nemzet konyhája vegyült az orosszal.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...