Gluténérzékeny vagyok? Vagy mégsem?

Morfinszerű hatással rendelkező fehérjetöredékek okozhatják a nem-cöliákiás búza-érzékenyek tüneteit.

Idén februárban jelent meg a Scientific American c. folyóiratban egy cikk, amely a valódi lisztérzékenységtől megkülönböztetendő gabona-érzékenységet boncolgatja.

Az amerikai lakosság kb. 1 százaléka szenved valódi gluténérzékenységben, azaz cöliákiában, esetükben a betegséget a különböző gabonákban található egyik fehérje-összetevő váltja ki, míg lakosság további 6 százaléka a gabonák más összetevőjére érzékeny (vonatkozó hazai adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre). Őket eddig nem-cöliákiás gluténérzékenyeknek nevezték.

Idővel azonban is kiderült, hogy a kórképet nem csak a glutén, de más gabona-fehérje, sőt gabona-szénhidrát (ún. fruktánok, inulinok) is kiválthatja, így egyes szakemberek azt javasolják, hogy nevezzük inkább nem-cöliákiás búza-érzékenységnek.A nem-cöliákiás búza-érzékenyek tünetei részben hasonlóak a cöliákiások tapasztalataihoz: gabonafogyasztás után jelentkező hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, hányinger, hányás. A nem-cöliákiás búza-érzékenyeknél azonban gyakoribbak a nem emésztőrendszeri tünetek, pl. a fejfájás, fáradtság, zavarodottság, hangulatzavarok. Ez utóbbiaknak valószínűleg az az oka, hogy a glutén lebontása során olyan apró fehérjetöredékek keletkeznek, amelyeknek morfinszerű hatása van.

A széles körű panaszok megnehezítik a nem-cöliákiás búza-érzékenység diagnosztizálását. A betegséget akkor tudnánk pontosan kimutatni, ha rendelkeznénk olyan laboratóriumi tesztekkel, amelyek speciálisan a szervezet egy-egy gabonaösszetevőre adott kóros reakcióját mérik. Mivel azonban ezek a tesztek csak most vannak fejlesztés alatt, sok olyan ember is diétázik, és nem fogyaszt gluténtartalmú élelmiszereket, akiknek erre valójában semmi okuk nem lenne. Antonio Carroccio, a Palermói Egyetem orvosa kimutatta, hogy a gluténmentes koszton élők 60 százaléka feleslegesen tartja magát ehhez a szigorú diétához.A glutén-szenzitív enteropátia/cöliákia, hétköznapi nevén lisztérzékenység egy komoly betegség. Amennyiben úgy véljük, érintettek vagyunk a betegségben, forduljunk háziorvosunkhoz, gasztroenterológushoz és csak pozitív diagnózis esetén fogjunk bele az élethosszig tartó glutén-mentes diétánkba.

Címlapról ajánljuk

További cikkek