Gluténérzékeny vagyok? Vagy mégsem?

Morfinszerű hatással rendelkező fehérjetöredékek okozhatják a nem-cöliákiás búza-érzékenyek tüneteit.

Idén februárban jelent meg a Scientific American c. folyóiratban egy cikk, amely a valódi lisztérzékenységtől megkülönböztetendő gabona-érzékenységet boncolgatja.

Az amerikai lakosság kb. 1 százaléka szenved valódi gluténérzékenységben, azaz cöliákiában, esetükben a betegséget a különböző gabonákban található egyik fehérje-összetevő váltja ki, míg lakosság további 6 százaléka a gabonák más összetevőjére érzékeny (vonatkozó hazai adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre). Őket eddig nem-cöliákiás gluténérzékenyeknek nevezték.

Idővel azonban is kiderült, hogy a kórképet nem csak a glutén, de más gabona-fehérje, sőt gabona-szénhidrát (ún. fruktánok, inulinok) is kiválthatja, így egyes szakemberek azt javasolják, hogy nevezzük inkább nem-cöliákiás búza-érzékenységnek.A nem-cöliákiás búza-érzékenyek tünetei részben hasonlóak a cöliákiások tapasztalataihoz: gabonafogyasztás után jelentkező hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, hányinger, hányás. A nem-cöliákiás búza-érzékenyeknél azonban gyakoribbak a nem emésztőrendszeri tünetek, pl. a fejfájás, fáradtság, zavarodottság, hangulatzavarok. Ez utóbbiaknak valószínűleg az az oka, hogy a glutén lebontása során olyan apró fehérjetöredékek keletkeznek, amelyeknek morfinszerű hatása van.

A széles körű panaszok megnehezítik a nem-cöliákiás búza-érzékenység diagnosztizálását. A betegséget akkor tudnánk pontosan kimutatni, ha rendelkeznénk olyan laboratóriumi tesztekkel, amelyek speciálisan a szervezet egy-egy gabonaösszetevőre adott kóros reakcióját mérik. Mivel azonban ezek a tesztek csak most vannak fejlesztés alatt, sok olyan ember is diétázik, és nem fogyaszt gluténtartalmú élelmiszereket, akiknek erre valójában semmi okuk nem lenne. Antonio Carroccio, a Palermói Egyetem orvosa kimutatta, hogy a gluténmentes koszton élők 60 százaléka feleslegesen tartja magát ehhez a szigorú diétához.A glutén-szenzitív enteropátia/cöliákia, hétköznapi nevén lisztérzékenység egy komoly betegség. Amennyiben úgy véljük, érintettek vagyunk a betegségben, forduljunk háziorvosunkhoz, gasztroenterológushoz és csak pozitív diagnózis esetén fogjunk bele az élethosszig tartó glutén-mentes diétánkba.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.