Gál Józsi most a Steak&Love-ban cowboykodik, megmutatja, mennyire ízletes a magyar angus marha

Egy ismert és kedvelt belvárosi olasz étterem alig kihasznált termét a hetekben némiképp átalakították, és pastafajták helyett többet beszélnek itt vágási módszerekről. A Steak&Love-ban jártunk.

Aki szereti a nagy húsokat, otthonosan mozog a steakek világában, az elmúlt 15-20 évben biztosan hallotta Gál Józsi nevét, aki a néhai MészárSteak és bemutató étterme, a MészárSteak Kitchen nagydumás és szakértelemmel jócskán megáldott hentese volt. Órákig képes csillogó szemmel beszélni a különböző marhafajták izomzatáról, a márványozottság mértékéről és bevallottan a kedvence a rostélyos.

Gál Józsi most a Steak&Love-ban cowboykodik, megmutatja, mennyire ízletes a magyar angus marha

Most Gál Józsi új szerepet kapott, méghozzá egy belvárosi, újhullámos steakhouse-ban.

2in1 étterem születése

2018-ban nyitott a La Fabbrica, szemben a Bazilikával. Olasz konyhát és bárt visz, ami a környéken kissé felülreprezentált, de a nyári, teraszos időszakban nincs az a pizzát, pastát, proseccót kínáló hely, amire ne figyelnének oda azok a turisták, akik magasan tesznek a paprikás csirkére és a hortobágyira. A Marczibányi Palota étteremkomplexumában azonban volt egy olyan terem, amit kevéssé használtak és valami új funkciót szerettek volna adni neki. Sok tervezés után úgy határoztak, hogy 2in1 lesz a házban, a La Fabbrica mellé pedig (közös használatú konyhával) megnyitnak egy steakhangsúlyos éttermet.

Nem a megszokott steakhouse hangulat vár

Mondhatjuk steakhouse-nak is, de akkor kétféle dologra asszociálunk: egyrészt a vadnyugati stílusra, famarkolatú étkészlettel, lengőajtókkal és csordultig töltött héjában sült burgonyával, másrészt a felső tízezernek megálmodott, champagne-nyal, kaviárral körített cifrább steakesekre. A Steak & Love eredendően egyik irányba sem indult el.

Gál Józsi szerepe a Steak & Love-ban

Ők úgy döntöttek, hívnak egy szakembert, akinek jó a szövege, hiteles és le tudja nyűgözni a vendégeket: a kicsit furcsán csengő “steak sommelier” titulussal illetik. Színpad helyett egy csinos tőkét kap, nyúl és kalap helyett érlelt marhahúsokkal bűvészkedik. Vagy ahogy maga Józsi mondta: cowboykodik.

Csodás magyar steakeket kóstolhatunk

Azért jóval hitelesebb, ha egy sokat látott hentes fogja le a tomahawk bordacsontját, és vág gyönyörűt, minthogy egy (jó esetben tréningezett) felszolgáló farigcsálja azt.

Magyar marhaságok

Dominánsak a magyar marhák: egyfelől a pásztói Terra Pannonia húsüzemének termékeivel dolgoznak, illetve egy felsőnyárádi gazdaság prémium húsaival is foglalkoznak — ez utóbbi Józsi oldaláról érkezik. 800-1000 marha van az állományban, a gyönyörű csereháti környezetben stresszmentesen élnek az állatok, ez pedig tudvalevő, hogy nagyban hozzájárul a hús minőségéhez, ízéhez.

Ki ne hagyjátok a T-bone steaket

T-bone, New York Strip, T-bone, Ribeye, Fillet Mignon, Rumpsteak, Porterhouse, … és most csak a legfontosabbakat említjük a választékból. Amennyiben argentin vagy amerikai húst kóstolnánk, meg van rá lehetőség, de érdemes inkább a magyar angusokra fókuszálni,

Ezen belül is az étlap “Butcher Cut” szekciójára. Ha szerencsénk van, Gál Józsi éppen a tőke mögött fogja felszelni a vágyott darabot és mesél kicsit az óriási gazdaságról, ahonnan a húsok származnak. Ezután mennek a Josper sütőbe, hogy a legjobb formájukat hozzák a tányéron.

A steakrajongóknak kötelező ide ellátogatni

A Steak&Love kínálatában persze a legfontosabb tételek a steakek, de szeretnék, hogy azok is könnyen megtalálják a számításaikat, akik nem feltétlenül csak a húsok miatt érkeztek. Vegetáriánus és vegán kínálat is elérhető, hogy minden asztaltársaságnak a kedvében tudjanak járni, a húshangsúly ne szegje kedvét a flexitáriánusoknak vagy növényi étrendet követőknek.

Képek: Forgács Zsuzsi

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas hely, ahol jártunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek