„Ez jobb, mint anyám nokedlije!” – A Vas utcai Nokedlishben jártunk

Blaha környéke, kora délután, masszív éhség. A gyorséttermeket kilőnénk, mégis valami sebtében elkészülő és laktató ételre lenne szükség. Így jutottunk el először a Nokedlish-be, aztán még egyszer és még egyszer…

Remek az ötlet, még jobb a kivitelezés, és szeretni való a lendületes hozzáállás. A Vas utcában alig két hónapja készülnek a papírdobozba porciózott, őrülten megpakolt nokedlik, és ez idő alatt kiderült, hogy milyen kellemes a magyar népléleknek, hogy a főleg köretnek megszokott tészta főműsoridőt kap. „Nokedlish, The Hungarian Noodles” áll a cégéren, és mennyire igaz, hogy nekünk tényleg a szaggatott szénhidrátbomba a kedvenc. FREE SZFE, free nokedli, ki kell próbálni!

A Vas utcai Nokedlishben jártunk

Tiszteletet az apró tésztakavicsoknak!

„Nock”, mint kavics németül, az „edli” pedig kicsinyítőképző, akár a hokedli, cvekedli, puszedli szavainknál. Tőlünk nyugatról vettük át, de a nokedli nem egyenlő a spätzle-lel, bármennyire is rokonok. Sőt, a szlovák haluskyval sem. Pláne azért nem, mert a rokonokat önálló fogásként is eszik néhány feltéttel megtoldva, míg nálunk ez kimerül egyetlen fogásnál. Persze, az a fogás maga a tavasz, az otthon, a nosztalgia, a minden. A tojásos nokedli hangosan roppanó fejessalátával sokunk kedvence, akik viszont nem lelkesednek érte, azok egyenesen lesajnálják. „Mi a truváj egy adag tojásos tésztában?" „Kell hozzá a saláta is, anélkül leszerepel!" – mondják sokan. Pedig az említett egytálétel igenis pöpec dolog, és a magas gasztronómiában sem alantas hozzányúlni.

Csak rajtad múlik, mit kérsz hozzá

Szóval itt van nekünk ez a főleg pörköltekhez kínált masszív köret, amit egy fiatal és ambiciózus srác úgy karolt fel, ahogy az megérdemelte.

Gottreich-Horváth Ádám a Vas utca Rákóczi úthoz közeli szakaszán egy néhány négyzetméteres kis konyhába álmodta meg a „magyar tésztázót”, ahol az ázsiai tésztabárok mintájára magunknak lehet összeválogatni, hogy mi kerül majd a friss és kiváló állagú nokedlire. Például vadas, paradicsomszósz, tejszínes-spenótos mártás, mint alap közegek, és erre mehet a többi topping. Sült hagyma, friss spenót, jalapeno, sajt, baconkocka, gomba, csirke, marha, ahogy tetszik. Tejfölből fokhagymás vagy zöldfűszeres is kerülhet a gazdagon készített nokedlifogásra. És voilá, a pörkölt garnírungjából egykettőre a vetélytársa lesz!

A nokedli kérhető mindenmentes verzióban is

A saját kombókon felül hála az égnek’ a tojásos nokedli is elérhető, teljesen klasszikus formában, pont úgy, ahogy mi is említettük. A szomszédos asztalnál két középiskolás éppen azon ingatták a fejüket, hogy „Ez jobb, mint anyám nokedlije!”. Valószínűleg pont ez volt a lényeg, vagy legalább becélozni, hogy minimum ugyanolyan jó lehessen. Ráadásul nagyon korrekt áron, amit néha a közeli iskolákból érkező éhes diákok is meg tudnak engedni maguknak.

Nock’n’cheese a neve a serpenyőben odapirongatott, sajttal készülő, kicsit jenkibb verziónak, amit mi plusz baconnel, jalapenoval és zavarba ejtő mennyiségű pirított hagymával kértünk. Kiadós kalóriabomba.

Gottreich-Horváth Ádám (j)

Mivel „mindenmentes” (vagyis laktóz-, glutén- és tojásmentes) nokedlit is ígérnek, meg kellett kóstolnunk. Rizsliszt, burgonya és spenót adja a tésztát, ami korrektül hozza az eredeti állagát, ám könnyítettebb, és a spenót miatt ugye halványzöldes színt kap. Kóstoltuk a vadasmártást is, ami éppen megfelelően édeskés és répás, de sous vide marhát ezúttal nem kértünk hozzá.

Hódító útjára indul a nokedli?

Immár másodjára megjárva a Nokedlish-t, beszélgettünk kicsit: nyáron a Fishing on Orfűre is kitelepülnek a srácok, ezt pedig nagyon várják, hiszen eleve fantáziadús és törvényt bontó fogás lesz a nokedli egy fesztiválon. A praktikus tálkából pedig akár menet közben is simán lehet fogyasztani. Nem utolsósorban: a napon lecsúszott sörnek és fröccsnek is odalép, és senki sem marad majd le a kedvenc koncertjéről az idő előtti elcsigázott állapot miatt.

A srácok hosszú távra terveznek

Nagyon úgy hangzott a tervezgetés, hogy kisvártatva megjelenhetnek a menün az édes variációk is. Ha a szintén sokszor méltatlanul elfeledett nudlikból indulunk ki, mint tésztadesszert, akkor jó lesz a vonal. Nagyon jó.

Minket megvett a Nokedlish, hiszen elérhető az ár, kompakt az étel, és úgy áll közel a szívhez, hogy akár meg is lehet kicsit bolondítani, unortodox módra.

Nokedlish
1088 Budapest, Vas utca 1.
Facebook

Fotók: Pákozdi Nóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerkedj további izgalmas helyekkel:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek