A legjobb marhahús nyomában

Mitől lesz igazán omlós és szaftos egy steak vagy a hamburger? Természetesen a jó minőségű hústól. Hogy ilyet hol lehet beszerezni? Utánajártunk!

A múlt héten néhány újságíró kollégával együtt meghívtak egy érdekes programra. A balatonfenyvesi Terra Pannónia birtokára voltunk hivatalosak, hogy megnézzük, hogyan élnek a boldog marhák. A programot látva muszáj volt kicsit mosolyognom - a legelőlátogatást ugyanis steakkóstoló követte. Az előbb megnézzük, aztán megkóstoljuk a bocit kombinációra egyébként nagyon kíváncsi voltam, hiszen a Terra Pannónia a beszállítója a Zing Burgernek is. Mivel szaftos és jól elkészített húsfronton abszolút megbízom abban, amit mondanak, kíváncsian vártam a kirándulást.

Miért éppen Angus?

A Terra Pannónia birtokon 3000 angusmarhát nevelnek. 1997-ben kezdték meg az akkori állomány keresztezését egy kanadai angusfajtával, 2014 óta pedig kizárólag ezzel a fajtával foglalkoznak. Az angusmarha egy skót fajta, és aki kedveli a jó steaket, az pontosan tudja, hogy ebből a fajtából készül a legszaftosabb sült. A fajta jellemzője, hogy az izomrostok faggyúval finoman átszőttek, vagyis márványozottak, így a belőlük készült sült nem szárad ki, hanem szaftos és puha marad - nem véletlen, hogy a legjobb steak-ek ebből a fajtából készülnek.

Szabadon a legelőn?

A marhák életük első fél évet az anyjukkal töltik a 2500 hektáros legelőn. Az angusborjak "szerencsések" Holstein társaikhoz képest - előbbi nem kifejezetten tejelő fajta ugyanis. A Holstein marháktól 4-5 napos korukban elveszik a borjakat, és tápszeren nevelik őket, a tej pedig a polcokra kerül. Mivel azonban az angusnak nem kifejezett erőssége a tejelés, hagyják, hogy a tehén és a borjú együtt maradjanak 6 hónapig, ami jóval humánusabb megoldás. Őszintén meg kell mondjam, hogy kicsit csalódtam: a legelőn tartott boldog marháról azt képzeltem, hogy élete végéig csak és kizárólag füvet legel, és még a vágóhídra is innen kerül. Ezzel szemben kiderült, hogy fél év után az összes borjú bekerül a sáripusztai marhatelepre nevelés illetve hizlalás céljából. Ebben az időszakban már jó minőségű kukorica alapú táppal etetik őket. Bár a takarmány gondosan van összeválogatva és adalékmentes, azért a szarvasmarha gyomra mégis csak fű, és nem kukorica emésztésére alkalmas. A telep vezetője ezt azzal magyarázta, hogy a szabadon tartott angusmarhák soha nem fognak ideális mértékben meghízni, és olyan minőségű húst adni, amilyenből egy tökéletes steak elkészülhet.

Húst hússal

A legelő és marhatelep látogatása után következett a steakkóstoló - a Zing Burger mestere avatott be minket abba a titokba, hogy mitől annyira fenségesen szaftosak a foodtruckból kiindult vállalkozás szendvicsei. A Zing választását a Terra Pannónia marhái mellett hosszú kutatómunka előzte meg. A kiváló minőségű húst egyszer darálják, és még darálás előtt sózzák, így később nem kell "túlgyúrni" - a hús pedig nem válik nyúlóssá. A bélszínből, rostélyosból és hátszínből készült zamatos steakeket a birtokhoz tartozó Hubertus Hof étterem szakácsa készítette el, akárcsak a több, saját marhából készült ételt, az osso bucco-t, a marhapörköltet és a marhatekercset is.

Félig boldog, nagyon finom

El kell ismerni, hogy az összes étel különlegesen szaftos és puha volt, és kukorica ide vagy oda, a hús minőségéhez nem férhet kétség. Külön öröm a történetben, hogy az itthon tenyésztett, hazai alapanyagokkal etetett, prémium minőségű marhahús eddig hiánycikk volt a magyar piacon. A hasonlóan jó körülmények között tartott marhák a legtöbb esetben még élve kikerülnek az országból, az itthon kapható, steaknek való angusmarhát pedig általában Új-Zélandról, Ausztráliából vagy Argentínából hozzák. Amellett, hogy ezek a húsok hetekig utaznak, és finoman szólva sem környezetbarátok, semmiféle rálátásunk nincs arra, hogy mivel etetik, és milyen körülmények között tartják. A gyengébb minőségű hús pedig alkalmas lehet levesnek vagy pörköltnek, de jó sültet nem nagyon lehet belőlük készíteni. Ezt a piaci rést próbálja meg pótolni a Terra Pannónia a kiváló minőségű marhahússal - ha neked is van kedved megkóstolni, akkor a Spar üzletekben megvásárolhatod!

Hozzászólások (1)

Nyuszikutya

Én már készítettem a Spar-ban vásárolt, angus marha hátszínb?l nagyon finom steak-et. Ajánlom mindenkinek! Megfizethet? áron kiváló min?ségben extra ízélmény!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.