A fröccs, amiért nekiálltam szörpöt főzni: így készül a házi levendulaszörp

A levendulaszüret hamarosan véget ér, szóval még pont időben vagyunk, hogy elkészítsük a nyár legjobb italát...mutatom a legfinomabb levendulaszörp receptjét!

Idén a közösségi oldalakon akovászos kenyérután talán abodzaszörpvolt az, ami a legtöbbször jött föl a különféle feed-ekben, fotó, videó vagy recept formájában.

Hazafelé,az erdőbensétálgatva botlottam ebbe a levendulabokorba, amikor is beugrott, hogy "Hé, dehát én imádom a levendulaszörpöt, főleg ha van mellé egy kis rozé és egy üveg csípős szóda!" – szóval miért is ne csinálnék egy jó levendulaszörpöt?

Mivel a tihanyi levendulamező épp nem esett útba, és recept sem lenne, ha megint akedvenc szörpjeimet készítő etyeki pártólrendelnék, ezért nekiláttam szépen megnyírni a szomszéd levendulabokrát! Na jó, azért ilyet még én sem csinálnék, szóval szépen elbattyogtam a Batyira, ahol egy kedves bácsi pont arra várt, hogy valaki vigye már el azt a pár levendulacsokrot, ami maradt nála, aztán hadd menjen a dolgára...

"Segítettem neki", kedvezményt is adott, és még az is kiderült, hogy Érdtől nem messze, egy volt katonai bázis környékéről szerezte az árut. Mindketten örültünk, ő mehet haza az asszonyhoz, én pedig a konyhába szörpöt főzni!

Így készül a szörp:

A legjobb az egész szörpkészítésben, hogy alig kell hozzá valami az alapanyagon kívül, csak néhány üveg, pár citrom, jó sok cukor, víz és egy kis citromsav.

Itt lesz a recept, ha Te is megcsinálnád a levendulaszörpöt!

Miután minden fontos eszközt (tálak, üvegek, szűrő) előkészítettünk, jöhet is az egész recept legidőigényesebb része, a levendula megtisztítása!Az elején egyesével csináltam, de pár szál után rájöttem, hogy egyszerűbb, ha egyszerre 3-4 virágot veszek a kezembe, és a levendula szárának az alsó részétől felfelé haladva egyszerűen lehúzom a virágokat.

Egy ekkora adaggal (15-20 dkg), kb. 10-15 perc alatt végzünk is!

Amíg a levendulákat tisztítgatjuk, pont fel is tudjuk forralni a cukros-citromos-citromsavas vizet, amivel később leforrázzuk majd a virágokat.Mivel időszűkében voltam, ezért én csak 1 napig tudtam áztatni a levet, de ha van lehetőségetek rá, akkor legalább 2-3 napig áztassátok, úgy még intenzívebb lesz a végeredmény!

Ha megvagyunk a leszűréssel és a felforralással, és az üvegeink is tiszták, akkor nincs más hátra, mint az üvegek feltöltése a még meleg sziruppal.Miután lezártuk az üvegeket, fordítsuk fejjel lefelé őket, hagyjuk így 10-15 percet, majd visszafordítva és egy konyharuhával jól bebugyolálva pihentessük egy éjszakát.

Ha elkészültünk, nincs más dolgunk, mint elővenni egy szép poharat, egy marék jeget, a behűtött rozét, na meg a csípős szódát és a szörpöt, és elkészíteni azt, amiről már a cikk elején meséltem: a nyár legjobb italát, a levendulás rozéfröccsöt!

via GIPHY

Egészségetekre!

Ezeket olvastad már?

Top 11+1 szörp házilag

Színtiszta gyümölcsszörpök színezék és tartósítószerek nélkül házilag! Készíts idén te is csodás szörpöket - ezek nem maradnak a kamrapolcon, majd meglátod!

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!