Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.

Kedden adta ki legújabb jelentését a gyomirtók, növényvédő szerek és egyéb kártevőirtó vegyszerek használatát vizsgáló civil szervezet, a Pesticide Action Network (PAN) európai tagszervezete. A dokumentum egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy rámutatott, a kis- és nagykereskedelmi forgalomban kapható növényvédő szerek nagy mennyiségű örök vegyi anyagot tartalmaznak és adnak át a lakosság által fogyasztott zöldségeknek, gyümölcsöknek.

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget

Az „örök vegyi anyagok” néven is jelölt szintetikus vegyületek (PFAS) az ipar több területén is felhasználásra kerülnek.

A PFAS vegyületek ellenállnak a víznek és a szennyeződéseknek, ezért bőr és textil impregnálásánál, tűzoltó habok gyártásánál, de a zsírpapír előállításánál is bevetik. Megtalálhatók csúszásgátló szőnyegeken, a popcornos zacskók belsején és, mint kiderült, a növényvédő szerek nagy részében is.

A PAN Europe szakértői megpróbáltak rájönni, hogy a szerek gyártói vajon a hatékonyság növelése végett nyúltak az örök vegyi anyagokhoz, vagy azok egyéb vegyületek bomlásával jöttek létre a permetszerekben, azonban erre nem kaptak választ kutatásuk során.

A projektben részt vett a Magyar Természetvédők Szövetsége is, akik keddi közleményükben úgy nyilatkoztak, hogy a gazdák „általában nincsenek tudatában annak, hogy örök peszticideket permeteznek a terményeikre”.

Magyarországon egyébként a vizsgált gyümölcsminta 12,7, míg a zöldségminta 7,5 százaléka volt PFAS-szennyezett. Sajnos elmondható, hogy mind az import-, mind a hazai termények tartalmaztak káros vegyületeket.

A teljes jelentés angol nyelven elolvasható a PAN Europe weboldalán.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?