Elszomorító, mennyivel olcsóbbak az élelmiszerek Hollandiában

Az elmúlt időszakban rekordmértékben növekedtek a hazai élelmiszerárak, emiatt több olyan EU-tagállam is akad már, ahol olcsóbban lehet bevásárolni, mint itthon.

„2023 végére az uniós átlagnál közel tizedével kellett többet fizetni a hazai boltokban a tejtermékekért, a zsírért és az olajért" – idézi a Házipatika oldala a szombat esti (február 24.) RTL Híradót. A riportból kiderült, hogy bár a hús egyelőre még olcsóbb itthon, ám a kenyérfélékért és a zöldségekért többet kellett fizetnünk az európai átlaghoz képest.

A szakértők szerint az árstopok növelték az inflációt

20 százalékkal kell kevesebbet fizetni az élelmiszerekért Hollandiában

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss felmérése alapján 2021 júniusa és 2023 decembere között 56,3 százalékkal nőttek meg Magyarországon az élelmiszerárak, ami a legmagasabb érték az EU tagállamai között.

Ezt látva talán nem túl nagy meglepetés, hogy jelenleg öt tagállamban is olcsóbbak a boltok, mint itthon.

Hollandiában, Lengyelországban és Romániában viszont több mint 20 százalékkal kerül kevesebbe a bevásárlás.

Az MNB szerint ez elsősorban a magyar gazdaság gyengeségeinek (alacsony termelékenység és magas energiaintenzitás) következménye, másodsorban pedig a helytelen kormányzati intézkedéseké (az árstopok növelték az inflációt).

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég tette közzé a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagkeresetének decemberi adatait, amiből az derült ki, hogy a 2023-as évre vetítve mintegy 380 ezer forint volt a nettó átlagkereset. És bár ez 14,2 százalékos emelkedést jelent a 2022-es értékhez képest, ám mivel a fogyasztói árak még nagyobb mértékben emelkedtek, így a bérek reálértéke összességében csökkent. „Tehát tavaly 2,9 százalékkal ért kevesebbet a fizetésünk, mint tavalyelőtt" – írja az oldal.

Forrásaink voltak.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek