Francia kulinária egy csipet Indiával

Évszázados francia receptekbe lehel új életet egy tehetséges indiai séf, aki elég bátor ahhoz, hogy a klasszikus recepteket még jobbá varázsolja!

Mi történik, ha a franciák nagy múltú, kifinomult konyhaművészete összetalálkozik egy fiatal indiai srác tehetségével és fűszereivel? Idén augusztusban kiderül, hiszen nálunk is bemutatásra kerül Az élet ízei (The Hundred-Foot Journey, aki esetleg ismerné az eredeti könyvet) című film.

Kultúrák keveredése a konyhában

Adott egy hangulatos dél-francia kisváros és a vaskalapos Madam Mallory (Helen Mirren) Michelin-csillagos étterme, amelynek hírnevét jól példázza, hogy a francia elnök is itt vacsorázik. A klasszikus, kifinomult francia fogások tökéletesítéséhez azonban mindig szükség van egy izgalmas hozzávalóra, ami jelen esetben a messzi Indiából érkezik, hiszen a városba betoppanó Kaddam család megnyitja saját éttermét mindössze harminc méterre a konkurenciától, és ettől a pillanattól fogva meg is kezdődik a rivalizálás. Ám, ahogy az előzetesből is látszik, hamar kiderül, hogy Hassan (Manish Dayal), a tehetséges indiai szakács és Maquerite (Charlotte Le Bon), a francia étterem séf-helyettese a viaskodás helyett inkább összeteszik, amijük van. Szó szerint, és átvitt értelemben is: megteremtik a francia-indiai konyha fúzióját, és persze közben szerelmi szál is kibontakozik köztük.

Elsőre akár rögtön be is skatulyáznánk a nyári limonádék közé, és az is, csak mangóval és rengeteg fűszerrel! Ez utóbbiról gondoskodik a csodálatos Helen Mirren is, aki rendszerint elbűvölő, a garantált szórakozás ígéretét pedig csak erősíti, hogy a Csokoládé rendezője mellé a produceri szerepben Steven Spielberg és Oprah Winfrey neveit olvashatjuk.

Egy csipetnyi India és egy nagy kanál francia báj

Az idei nyár egyik legínycsiklandóbb filmje ez, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a csodálatos burgundi marha recept, ami a filmben szerepet kap. Rajta keresztül meg is értjük, mire gondol Hassan, amikor arra a kérdésre felelve, hogy miért változtat meg egy kétszáz éves receptet, ezt válaszolja: „Mert kétszáz év talán épp elég volt neki.” A már említett boeuf bourguignon (ami egy másik gasztrofilmből, a Julie & Julia-ból lehet ismerős) elkészítése változatlan, de néhány jól megválasztott fűszer átvarázsolja a karakterét!

Burgundi marharagu Hassan módra recept

A gyömbér, a római kömény, a mustármag és a szegfűszeg végeredményben egy jófajta indiai curry hangulatát idézi, mégis felismerhető marad a francia báj, amely az eredeti receptet is áthatja. Én már leteszteltem, kiváló fogás, és ezután már kétség kívül éhezem a filmre!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?