Főzz rizottót profi módra!

A Konyhafőnök adásaiban a versenyzők ezidáig nem tudták lenyűgözni a zsűrit rizottóikkal. Most elárulunk néhány alapszabályt, hogyan készíthetsz tökéletes rizottót!

Észak-Olaszország jellegzetessége, a rizottó nagy karriert futott be világszerte, szinte minden valamirevaló olasz étterem menüjében szerepel. Főzése nagy körültekintést és gyakorlatot igényel. Ha az alábbi pár fortélyt elsajátítod, élvezet lesz az elkészítése.

Ezeket olvastad már?

1. Rizs

Rizottó csakis rizottórizsből készíthető, melynek fajtajellemzői (magas nedvszívó képesség, kemény, de tapadós textúra) teszik lehetővé a rizottó tökéletes állagát. A legismertebb kerek szemű rizsfajta az arborio, a carnaroli pedig a csúcsminőséget képviseli (egyenletesen szívja fel a nedvességet, mégis laza és roppanós marad). A rizottórizsek sorában feltétlenül meg kell még említeni a (Verona mellett termesztett) vialone nano fajtát. Ezek közül bármelyikkel is dolgozzunk, a kiváló eredmény garantált.

2. Vaj

A rizottókészítés a mosatlan rizs kevés zsiradékon történő pirításával kezdődik. Észak-Olaszországban vajon üvegesítik a rizsszemeket. A főzési folyamat végén is vaj kerül a rizottóba, ettől lesz krémes és lágy, ugyanakkor gazdag, édeskés ízt kölcsönöz az ételnek.

3. Alaplé

A rizottó főzéséhez nagyon sok folyadékra van szükség. A legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha a rizottó fajtájától függő alaplevet használjuk, tehát a halas, zöldséges és csirkés változatokhoz mindig a használt alapanyagoknak megfelelőt. Az alaplé mennyisége mindig a felhasznált rizs mennyiségének háromszorosa legyen. Az alaplevet nem egyszerre, hanem fokozatosan kell adagolni a rizottóhoz, mindig annyit, hogy épp ellepje a rizst. Legyen forró, de ne forrjon, amikor hozzáadjuk. Közben pedig folyamatos keverést igényel.

4. Bor

A legkiválóbb ízhatás úgy érhető el, ha az alaplé egy részét fehérborral helyettesítjük. A rizst a pirítás után rögtön öntsük fel borral, így az alkohol elpárolog, a kívánt szárazanyag pedig megmarad.

+1 További kiegészítők

A különféle hagymák nemcsak jó ízt, de kellemes textúrát is adnak a rizottónak. Ebben segíthet még a belereszelt parmezán, ugyanakkor forgácsok formájában díszítésre is használhatjuk. Friss zöld fűszerekkel pedig tetézhetjük a látványt, és megadhatjuk a végső döfést az ízlelőbimbóknak.

Tudj meg többet A Konyhafőnök műsoráról itt!

Legújabb receptek

Tepertőkrém villámgyorsan

Ha szeretitek a tepertőt és a tepertőkrémes dolgokat, akkor készítsetek házi tepertőkrémet 5 perc alatt. Alig pár dolog kell csak hozzá, a jó minőségű tepertő (legyen az kacsa, liba ...

Tepertős shortbread

A skótok vajas kekszét a magyar tepertőkrémmel ötvözve születtek meg ezek a fantasztikusan finom és omlós aprósütemények, amik magukban is ellenállhatatlanok, de megtöltve még ...

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Címlapról ajánljuk

Így fagyaszd le az aprósütit, ha már nem tudod, mit...

Ebben az időszakban majd mindenki buzgón gyártja a házi aprósütit, így megeshet, hogy kissé elszámoljuk magunkat és nyakunkon marad a sütemény, mert már a szomszédnak is elege van belőle. Ilyenkor nehogy a kukába dobjuk munkánk gyümölcsét, hanem tegyük el ínségesebb időkre, jól jön az még! Mai Napi tippünk ebben segít!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...