Éles segítségek: ezekkel a késekkel egészítsd ki az alapkészleted

Fiókodban ott lapulnak a legalapvetőbb kések, de nem tudod, hogyan bővíthetnéd a készletet? Ha megérett a gondolat rá, akkor ez itt a te cikked, segítünk a választásban. (x)

Korábban összeszedtük nektek, melyek a legalapvetőbb késtípusok, amelyek nem hiányozhatnak egy konyhából sem. Most pedig tovább lépünk egy szintet, és más igényeknek is megfelelő késeket ismertetünk meg veletek. Tavasz közepe-, vége felé leginkább a grillezésre koncentrálunk, hiszen nincs is jobb, mint egy közös sütögetés a barátokkal vagy a családdal.

Válts minőséget

Ha eldöntötted, a konyha ördögévé válsz, akkor érdemes lesz tartós, magas minőségű eszközökre váltanod. Jó eszközökkel csodákra képes az ember! Egészen más egy japán, rozsdamentes, acél pengéjű kés. Minden egyes szeletelés élménnyel tölt majd el.

Baccalà – Fehér tőkelhalfilé sült zöldségekkel

Halhoz halkés

Mennyire merültél bele a főzéstudományba? Átestél már az első halpucolásodon? Ha csak egy rövid pengéjű zöldségpucoló késed van, azzal nehéz lesz megoldani. Filézőkés kell hozzá. A nyár sztárja a grillezett hal salátával, ez lebegjen a szemed előtt.

Hámozókés

A különböző zöldségekhez, gyümölcsökhöz nem tudsz egy fajta kést használni. Legyen a vékonyabb héjúakhoz menő hámozód. A „keményebb legényekhez”, vagy azokhoz, amelyekhez formájuk miatt nehezebb a hozzájutás, használj erős, rövid és erős pengéjű hámozókést. A nagyon puha paradicsom szeletelésére pedig recéset.

Szakácskés

Más néven chefkés vagy séfkés, az a multifunkciós kés, amellyel mindent, minden helyzetben el tudsz vágni, és aztán aprítani. Az a kés, amely egyetlen konyhából sem hiányozhat. Amikor már nagyon belejöttél a munkába, akkor pedig rájössz, hogy milyen jó lenne egy kisebb méretű is belőle, vagy éppen egy még nagyobb...de egy közepes sem rossz ötlet!

Szeletelő kés

Idáig nem tudtad, mire jó az a hosszú, de vékony pengéjű kés a készletekben? Na, ez a bizonyos szeletelő kés. Ha elkészült a rácson szuperszónikus husi, kis pihentetés után ezzel tudod a legjobban felszelni. Hogy a te adagod véletlenül egy kicsit vastagabb lett? Nem áruljuk el senkiknek!

Santoku

Ha Te is folyton bújod a netet, hogy megtaláld a legautentikusabb ázsiai recepteket, akkor tudod, hogy a santoku kés lesz a legjobb társad az ilyen jellegű ételek elkészítésénél. Széles, lecsapott végű pengéje lehetőséget ad arra, hogy pontosan és nagy erővel vágj szét akár egy szilaj édesburgonyát vagy a csirke combját. Minden alapanyag beadja a derekát, engedelmeskedik neki. Tényleg mindenre jó, sőt, aprítás után még lapátként is segítséget nyújt, a friss koriandert, újhagymát vagy citromfüvet egyből a wokba szórhatod vele.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?