Filléres praktikák főzéshez és a háztartásodba - néhány megfontolt trükk és olcsó alapanyag sokat segít!

Az olcsó és okos praktikák, tanácsok sose jönnek rosszul - háztartás, takarítás, főzés terén pláne. Tudunk újat mutatni, csak figyelj!

Hiába nincs már fillér, a filléres praktikákat akkor is csak imádni lehet - annyi kis aspektus van, amit figyelembe véve sokezret spórolhatunk egy hónapban, mind a főzés, mind a háztartási, takarítási praktikák tekintetében. Csokorba szedtük nektek a legfontosabbakat!

FŐZÉS

1. Bevásárlólista

Írd össze, mi kell, és ehhez tartsd is magad! Amikor átgondoltan fogalmazod a listát otthon, nem sanszos, hogy belekerülnek az olyan felesleges/drága nassolnivalók, stb, amikre nincs szükséged.

+ tipp: a hatékonyság kedvéért éhesen sose menj vásárolni!

2. Figyeld az akciókat

Mindig van valami, ami épp akciós. Vagy ha nagy tételben veszed, jobban megéri. Figyeld a prospektusokat, reklámokat, de arra figyelj, hogy csak azért, mert valami most olcsóbb, nem feltétlen kell rögtön megvenni.

3. Olcsó alapanyagok és spájzolás

Közhely, de ami szezonális, az mindig olcsóbb. Tehát ne télen akarj mondjuk epret venni. Ezen kívül részesítsd előnyben a legolcsóbb alapanyagokat: krumpli, hagyma, liszt, tojás, sárgarépa, rizs, alma, ha hús, akkor jöhet a csirkeszárny, a máj vagy az aprólék is, utóbbiból kiváló leves lesz. Természetesen bizonyos alapanyagokból be is spájzolhatsz előre.

Olcsó receptjeinkből:

4. Előre főzés, fagyasztás, spájzolás

Főzz előre hét elején egy nagy adag pörköltet vagy mondjuk gulyáslevest - sokáig eláll, de ha marad, a mélyhűtőbe is berakhatod porciózva, felcímkézve. Sőt, még a friss kenyér is mehet a jégre!

5. Fedőt az ételre

Őrizd meg a hőenergiát, ne szökjön el az éterbe - tegyél fedőt az ételre. Eleve előbb kész is lesz, gondolj csak bele :)

+1 ötlet: Lakásfelújítás hitelből? Itt hasonlítsd össze a bankok ajánlatait!

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket a minősítést elnyert bankoknál, takarékszövetkezeteknél, vagy ezek közvetítőinél igényelhetik az érdeklődők. Az egyes hiteltermékek közvetlenül is összevethetők egymással itt, a Termékösszehasonlító menüpont alatt.

Háztartás

1. Ételhordó doboz folpack, alufólia helyett

Érdemes átszokni a műanyag dobozokra: ezek praktikusak, és nem kell használat után kidobni őket, ellentétben a rengeteg alufóliával, folpackkal. Az ételeket, lábasokat is lefedheted fedővel, tányérral ezek helyett. Gondolkodjunk picit, mielőtt letépjük a műanyagot! És olcsóbban is kijössz így, egy doboz évekig használható.

2. Tisztítószerek helyett ecet, szódabikarbóna

A kemikáliák drágák és károsak a környezetre, az ecet megoldás lehet. És olcsó.Vízkőmentesítésre vessük be a 20 %-osat, 3:1 arányban hígítva vízzel. Ez általános lemosószernek is tökéletes a konyhában, mivel természetes, de a baktériumokat maradéktalanul elpusztítja - még mosáshoz is használhatod, kiszellőzik az illata, ne aggódj.

A szódabikarbónával elűzheted a szemetes, az ételhordók, a hűtők kellemetlen szagát, de vízzel hígítva remek tisztító- fehérítőszer mondjuk a kopott ezüstre, a beszürkült kertibútorra, de lesúrolhatod vele a konyhabútort, pultot is. Sőt, még ruhák fehérítésére is használhatod.

3. Okos mosogatás

Ha nincs mosogatógéped, amivel valóban spórolhatsz (energiát és vizet is), legalább a folyó vízzel való mosogatás luxusát kerüld - a környezet és a számlád is örülni fognak.Először macerásnak fog tűnni, hogy minden edénynél el kell zárni a csapot, majd újra megnyitni, de hamar megszokod.

A mosogatógépet pedig töltsd mindig tele, fél géppel ne indítsd be, és ugyanez a mosógépre is igaz.

Tudj meg többet az MNB Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel programjáról itt!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek