Fesztivál szelet őzgerincformában

Egyszerű, nagyszerű, finom hidegkonyhai remek – mi az? Sok minden lehet, a fesztivál szelet biztos közéjük tartozik. Be is került a nagyi készítette kedvencek sorába. És miért ez a neve? Azt unokáim próbálták megfejteni.

Az ünnepi asztalon is megállja a helyét

Először is a jó pap holtig tanul mondást módosítanám a jó nagymama mindig tanul változatra – legalábbis, ha az unokák étkezéséről van szó. Így vagyok ezzel én is, időnként egy-egy újdonsággal gyarapodik a receptgyűjteményem.

A fesztivál szelet például nem olyan régóta szerepel nálunk a kínálatban, mivel a családba bekerült új nagymamatárs „hozománya”. Amikor vendégségben jártunk nála, ez volt az egyik fogás, és nagy sikert aratott. Miután a receptjét megkaptam, magam is többször elkészítettem, és most, hogy közeleg a húsvét, újra ott a helye az ünnepi asztalon.

Hidegtálat a húsvéti asztalra! >>

Egy kis baki

Igaz, amikor első alkalommal próbálkoztam „fesztiválozni”, egy kis hiba csúszott a folyamatba – talán éppen azért, mert nagyon egyszerű. Már a hűtőben pihent, amikor éppen a sonkáról olvastam valamit. Te jó ég – jutott eszembe –, kimaradt a fesztiválszeletből a sonka! Reménykedtem, hátha még nem dermedt meg teljesen, és utólag hozzákeverhetem a sonkadarabokat.

Nem így történt, a zselatin jó munkát végzett. Most mit tegyek? Először is levágtam egy szeletet, mit mondjak, finom volt úgy is. Nagy baj akkor nincs, lesz egy húsmentes receptünk belőle. Aztán, a húsimádókra gondolva, elhatároztam, teszek egy próbát. Harmadát meghagytam hús nélkül, a többit lábasba szeleteltem, és nagyon enyhe tűz fölött kissé átmelegítettem. Sikerült! A zselatin, tulajdonságának köszönhetően, a meleg hatására „engedett a szorításon”, így könnyedén hozzáadhattam a kimaradt húsfélét. Mehetett a formába, aztán a hűtőbe újra – mintha mi sem történt volna! A többi fázis már tökéletesen működött: megdermedt újra, szeleteltem, feltálaltam, elfogyott (mindkét változat).

Amit mindig is tudni akartál a zselatinról >>

Az unokák szerint…

Végül akkor essék szó a nevéről is. Szóval unokáim úgy okoskodtak, hogy ha a fesztivál valamilyen színes, vidám forgatag, akkor az őzgerincformába szuszakolt fehér, sárga, piros, lila, zöld, barna színegyveleg ennek a jelentésnek nagyon is megfelel. Ha így van, ha nem, én elfogadtam ezt a magyarázatot, és remélem, igazi tavaszi hangulatot varázsol majd a konyhába mindenkinél a sokszínű fesztivál szelet.

Mari nagyi

Focilabdák Mari nagyitól >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...