Amit mindig is tudni akartál a zselatinról

Jön a nyár, a sok nehéz, vajas-csokis süti helyett itt az ideje könnyű, gyümölcsösre váltani. Ehhez elő kell vennünk a zselatint, barátkozzunk össze vele!

A rettegett szer

A zselatin állati porcból, csontból kinyert színtelen, szagtalan zselésítő anyag. Krémek, torták, gyümölcskocsonyák, dzsemek zselésítésére használjuk. Már aki. Sokan egyáltalán nem merik alkalmazni, mert egyszer-kétszer nem a várt eredményt hozta, vagy mert mások rossz véleménnyel voltak róla. Pedig a zselatin sikeresen felhasználható, ha betartunk néhány alapszabályt!

Amit sosem mertél megkérdezni

  1. A zselatint TILOS felforralni! A forralástól elveszíti zselésítő képességét, és használhatatlanná válik.
  2. Pontosan be kell tartani a csomagoláson lévő utasításokat! Ha túl keveset teszünk bele, nem keményít, ha túl sokat, gumiszerű, kemény, élvezhetetlen végeredményt kapunk.
  3. Ha porral dolgozunk, tegyük hideg vízbe, lassan, de folyamatosan kavargatva melegítsük fel, majd tegyük a krémbe, és oszlassuk el.
  4. Ha zselatinlapot használunk, akkor először áztassuk pár percre hideg vízbe, ha megpuhult, vegyük ki, nyomkodjuk ki belőle a vizet, és forró vízbe (nem forrásban lévőbe) téve keverjük el.
  1. Ha zselatinfixxel dolguzunk, nincs szükségünk előkészíteni a zselét – keverhetjük azonnal a krémbe.
  2. Bizonyos egzotikus gyümölcsök (pl. ananász, kivi, papaya) nyersen nem lépnek reakcióba a zselatinnal. Használjunk konzervet vagy 2 percre mártsuk őket forró vízbe!
  3. A gyorsabb dermedés érdekében akkor tegyük rá a cukrot, ha már nem melegítjük tovább.
  4. Ha nem szükséges, hogy nagyon zselésítsen (krémek, dzsemek esetében), akkor egy csipet sóval folyósabbá tehetjük.

Még több zselatinos recept itt >>

Még több zselatinfixes recept itt >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...