Feng shui a konyhában – így csináld!

Hogyan vélekednek az ősi kínaiak a konyha berendezéséről? Mit csináljunk, hogy teljes legyen az összhang és a harmónia a lakás egyik legfontosabb helyiségében? 

Az öt elem kihangsúlyozása kulcsfontosságú a feng shui alkalmazásához. Most mutatunk pár ötletet, amivel harmóniába hozhatod az otthonod a feng shui szerint.

A tűz elemet a tűzhely képviseli, ami legyen jól látható, domináns helyen, mögötte szilárd fallal, ami stabilitást, erőt jelent. A víz elem a mosogató és a vízcsap által jelenik meg, a tűzhely „párjaként”. A feng shui szerint ideális, ha a mosogató az ablak közelében van, de ennél is fontosabb, hogy a tűzhely és a mosogató lehetőleg egymás közelében helyezkedjenek el.

A konyha legyen minél világosabb

Ha ez nem lehetséges, akkor megfelelő világítással pótolhatjuk a természetes fényt. A külső-belső harmónia érdekében íves lámpákkal ellensúlyozhatjuk a bútorok szögletességét, a feng shui elveit követve. Emellett a kínai hagyományos térrendezési elvek szerint mind a konyhában, mind az étkezőben javasolt a világos, tiszta, lehetőleg pasztellszínek használata.

Ezeken felül, amit még fontos szem előtt tartani:

  • Mindenképp éljünk a fa elemekkel, ezek segítségével ugyanis a természet is beköltözik a konyhánkba.
  • Felejtsük el a nyitott polcrendszert, mert az inkább a rendetlenség érzetét keltik.Az élelmiszereket, edényeket, konyhai eszközöket mindig fiókokban vagy a szekrényben kell tárolni. Az egyes tárolókbapedig mindig hasonló dolgok kerüljenek. Tehát az egyik fiókba helyezzüka tálakat, a másikba pedig a poharakat.
  • NE tegyük a mikrót a sütő fölé. Hiába tűnik jó ötletnek helyspórolás szempontjából, a feng shui szerint mégsem az. Nem jó, ha konyha egyetlen helyiségébe ennyi tűz koncentrálódik.
  • A késeket érdemes kéznél tartani a pulton vagy felfüggesztve a falra.
  • Fontos, hogy minden működőképes legyen.
  • A csöpögő csapot mindig javítsuk meg, mert ezáltal az energiánk egy része elfolyik a lefolyóba.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStockvia

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?