Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mit kezdjetek magatokkal szülőként, ha minden gyerek elköltözött otthonról?

A szindróma komoly érzelmi viharokat okozhat, a tünetek között szerepelhet a depresszió, a gyász, a kétségbeesés, a szorongás és a rettegés is. Így előzd meg!

Ha a gyerekeitek tovább tanulnak, kollégisták lesznek, vagy egyszerűen csak elköltöznek otthonról, az komoly éket is verhet a házasságotokba. A terapeuta szerint ez az 5 dolog segíthet újra életet lehelni a kapcsolatotokba.

Miért annyira megviselő?

Tény, ha kirepültek a gyerekek, kevesebb teendő lesz, kevesebbet kell vásárolni, főzni, nem kell iskolai programokra járni, vagyis hirtelen sokkal több ideje lesz a szülőknek. Stan Tatkin terapeuta szerint azonban nem maga az üres ház és a felszabadult idő okoz problémát:

„Nem önmagában az üres lakás az aggodalom forrása, hanem az, hogy a pár készen áll-e arra, hogy újra házaspárként működjön.”

Persze, nem kell várni, amíg gyerekek elhagyják a fészket, jobb, ha előre felkészültök arra, milyen lesz majd újra kettesben az élet.

Foglalkozz a valódi problémákkal!

A párkapcsolati problémákat sokan a hátsó polcra teszik, és helyette több energiát szentelnek a szülői, munkahelyi kérdéseknek. Allen Sabey, családterapeuta szerint, ha a párok már az előtt elveszítik a kapcsolódást, hogy a gyerekeik elköltöztek volna, ha ketten maradnak, még nagyobb lesz a nyomás:

„Ha egy kapcsolat instabil, az átmenet könnyedén növelheti a konfliktusokat és a távolságot, majd végül el is választhat.”

Vagyis itt az ideje, hogy foglalkozzatok azokkal a kérdésekkel, amiket eddig igyekeztetek figyelmen kívül hagyni! Ha szükségét érzitek, ne féljetek segítséget kérni egy terapeutától.

Mondjátok el a félelmeiteket!

Fordíts időt arra, hogy megoszd a pároddal az aggodalmaidat. Mondd el, milyen érzések kavarognak benned, min mész keresztül, mit hiányolsz – és hallgasd meg a párodat is. Sabey szerint ebben az átmeneti időszakban természetes a félelem és a bánat érzése, de ha megnyíltok egymás előtt, ha meghallgatjátok a másikat, az nemcsak megerősíti a kapcsolatot, hanem segít az érzelmek kezelésében is.

Építsetek új kapcsolatokat!

Elevenítsétek fel, milyen volt az élet a gyerekek előtt: térjetek vissza a régi hobbijaitokhoz, próbáljatok ki újakat, élesszétek fel a régi barátságokat, és építsetek új kapcsolatokat is. A terapeuta szerint így újra megismerhetitek egymást, és közelebb kerülhettek a másikhoz.


Éljetek át kalandokat!

Mi az, amit mindig szerettél volna megtenni? Itt az ideje, hogy megvalósítsd – gyerekek nélkül! A pároddal közösen megélt kalandok is segítenek visszatalálni egymáshoz, és ha az a vágyatok, hogy új házba, más városba költözzetek, érdemes elgondolkodni azon, miként tudjátok kivitelezni. A lényeg, hogy egy új környezet is sokat segíthet a kapcsolatotokat új szintre emelni.

Újítsátok meg a házasságotokat!

Az újra házasodás nagy divat, de Tatkin szerint azzal, hogy megújítjátok a fogadalmatokat, más szintre emelitek a kapcsolatot. Más emberekké váltatok az évek során, így a jelenben kötött házasság egy új lapot, egy új kezdetet jelölhet: gondoljátok át, min szeretnétek változtatni, és tervezzétek újra a jövőtöket! Kérdezzétek meg magatoktól (és egymástól), milyen célokat szeretnétek elérni párként, és fogadjátok meg egymásnak, hogy együtt eléritek.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!