Ezért nem ajánlott sok fekete olajbogyót fogyasztani

Lehet, téged is megdöbbent majd, de igazából fekete olajbogyó nem is létezik – kémiai úton állítják elő, az eljárásoknak köszönhetően pedig rákkeltő anyagok kerülnek a kis bogyókba.

74-féle olajbogyót elemeztek a stuttgarti Vegyi- és Állategészségügyi Vizsgálati Hivatalban (CVUA), mint kiderült: a fekete olajbogyók nagy része meglepően magas szennyező anyagot tartalmazott. A fekete olajbogyók jelentős akrilamidtartalmuk miatt rákkeltőek lehetnek – írja a Napi.hu. Ebből az egészségre veszélyes anyagból kilónként átlagosan 300 mikrogrammot, sőt egyes esetekben több mint 1000 mikrogrammot találtak. A természetes érlelésű, illetve a zöld olajbogyókban azonban csak nyomokban találtak akrilamidot.

Ezért nem ajánlott sok fekete olajbogyót fogyasztani

Hogyan kerül bele a rákkeltő anyag?

Az akrilamid nevű rákkeltő anyag egyébként önmagában nem mérgező, természetes módon keletkezik 120 és 150 fok feletti hevítéskor, sütéskor vagy grillezéskor, és általában így kerül az ételekbe. Különösen magas szénhidráttartalmú sült, pörkölt vagy sütőben sült ételekben találhatjuk meg nagy mennyiségben, mint például a sült krumpliban.

Amikor az olajbogyók az oxigén hatására megfeketednek, majd a tartósítás során alkalmazott hőkezelés után végül konzervdobozokba vagy üvegbe töltik őket, nagyobb mennyiségű akrilamiddal szennyeződhetnek.

Fekete olajbogyó nem létezik!

A természetben igazából nem terem teljesen fekete olajbogyó, csupán sötétbarnás-szürkés színű és a jól ismert zöld. A zöld bogyókat szeptember környékén szüretelik, míg az érettebbeket később.

Az érett bogyó lilás-barnás-szürkés, viszont ha réz-szulfáttal kezelik, fekete lesz, és frissebbnek tűnik.

A vevőket egyébként sokáig olyannyira megtévesztették a "fekete olívabogyó" néven forgalmazott bogyók, hogy 2015-óta legtöbbször csak a  „feketére festett olívabogyó" felirattal találkozhatnak a vásárlók.


Még több cikk, ami érdekelhet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...