Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fejfájás, ingerlékenység - a kiszáradás tünetei

Gyakran egy igen egyszerű ok is állhat rossz közérzetünk, ingerlékenységünk, szívdobogásunk hátterében. (X)

Korábbi cikkeinkben már írtunk a megfelelő folyadékfogyasztás szükségességéről, illetve arról, hogy ezt hogyan tudjuk megoldani a hétköznapokban. Most ismerjük meg azokat a tüneteket, amelyek azt jelzik, hogy ideje meginnunk egy nagy pohár vizet.

Dehidratáció

Mindennapjaink során testünk a vizelet-, székletürítéssel, az izzadással folyamatosan vizet (és elektrolitokat) veszít. Ha ezt a veszteséget nem pótoljuk megfelelő folyadékbevitellel, akkor az dehidratációhoz vezethet. Enyhébb esetekben ezt az állapotot mi magunk is tudjuk kezelni, súlyosabb esetekben azonban már orvosi folyadékpótlásra van szükségünk, ellenőrzött, kórházi körülmények között (ez leggyakrabban heveny bélgyulladás, hányós-hasmenős betegségek esetén fordulhat elő).

Az enyhe dehidratáció nem csak a nyári melegben, hanem egész évben, a mostani hűvösebb napokban is mindennapos tünetegyüttes lehet, ezért mindig oda kell figyelnünk a megfelelő folyadékpótlásra.

Mely tünetek esetén jusson eszünkbe, hogy lehet, ideje innunk?

  • Szomjúság – ez persze egyértelmű, mégis gyakran előfordul, hogy szomjúság esetén nem oltjuk a szomjunkat, mert épp nincs nálunk megfelelő folyadék vagy nincs a közelünkben elérhető folyadék-forrás. Csecsemőknél, kisgyermekeknél, időseknél különösen fontos ez, hiszen az előbbiek nem tudják még feltétlenül jelezni szomjúságukat, a kisgyermekek nem biztos, hogy felismerik ezt az érzést (esetleg csak „indokolatlanul” fáradékonyak, ingerlékenyek stb.), míg az időseknél már a szomjúságérzet maga sem feltétlenül jelentkezik.
  • Fáradtság – ha napi teendőinkhez képest indokolatlanul fáradtak vagyunk, gondoljuk gyorsan végig, nem állhat-e a háttérben a kevés folyadékfogyasztás.
  • Ingerlékenység, rossz közérzet, nem megfelelő koncentrálóképesség, fejfájás – ha nem teljesítünk megfelelően a munkahelyünkön (vagy gyermekünk az iskolában), ha ok nélkül könnyen ingerelhetőek vagyunk, ha fáj a fejünk – gondoljuk végig, hogy mikor és mennyit ittunk aznap.
  • Székrekedés – a csökkent folyadékbevitelnek köszönhetően a széklet állaga is szilárdabb, nehezebben jut át a bélrendszeren.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Komolyabb problémát (nem enyhe fokú dehidratációt) jelent:

  • a megnövekedett testhőmérséklet – amikor az izzadás és a bőr vérellátásának csökkenése miatt romlik a test hőháztartásának egyensúlya, illetve 
  • a szívdobogás (palpitáció) – amikor a megnövekedett szívfrekvencia következtében érezhetünk hirtelen szívdobogást.

A fenti tünetek persze nem csak dehidratációra utalhatnak, de ha ezeket tapasztaljuk magunkon, a lehetséges okokat keresve gondoljunk utána annak is, hogy aznap (és a megelőző napokon) ittunk-e eleget az aktuális fizikai aktivitásunk, és a külső hőmérséklet tükrében is.

Mi a teendő?

A teendő természetesen a megfelelő folyadékpótlás – ez persze nem azt jelenti, hogy egy húzásra kell pótolni a kimaradt napi mennyiséget, hanem azt, hogy normál mennyiségben (~ pohár), de fokozott gyakorisággal igyunk.

Mindenekelőtt persze arra figyeljünk, hogy megfelelő mennyiségben igyunk, az egész napra kiegyensúlyozottan elosztva!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!