Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mit és mennyit igyunk egészségünk védelmében?

Egészségünk érdekében nem csak étkezésünkre, hanem folyadékfogyasztásunkra is szükséges lenne odafigyelnünk. Lássuk mennyit és mit szükséges innunk! (X)

Rengeteg cikket olvashatunk arról, hogy mit és mennyit együnk, ha egészségesen szeretnénk étkezni, de arról már jóval kevesebbet, hogy mit és mennyit igyunk egészségünk védelme, megőrzése érdekében.

Mennyit igyunk?

Az emberi szervezet meglepően nagy része víz, felnőttkorban mintegy 60%, míg csecsemőkorban ennél magasabb: kb. 70–75%, időskorban pedig alacsonyabb: ~50%. Szervezetünk folyadéktartalmának legkönnyebben értelmezhető eleme a vér(plazma), de fontos tudnunk azt is, hogy nagy mennyiségű folyadék található kevésbé „láthatóan” a sejtekben és a szövetek között is. 

A szervezetünk folyadékegyensúlyának fenntartásában szerepet játszanak a folyadékok és a szilárd ételek is, természetesen nagyobb hangsúllyal az előbbieken (~80%). A felnőttek folyadékigénye átlagos fizikai terhelés mellett napi 2-2,5 l, de a nyári időszakban, megnövelt fizikai aktivitás (sport, mozgás, nehéz fizikai munka) esetén, szoptatás, egyes betegségek idején ennél nagyobb. Különösen oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra csecsemők, kisgyermekek esetén, mivel ők még nem feltétlenül tudják kifejezni szomjúságérzetüket, ugyanakkor a nem megfelelő hidratáltság az ő esetükben gyors kiszáradáshoz vezethet, és idősek esetén, akiknél a szomjúságérzet már lassabban alakul ki, esetleg kevésbé kerül felismerésre.

Olvastad már?

10+1 ultrakönnyű joghurtos saláta

Mit igyunk?

Ideális esetben a napi folyadékbevitelünk nagy része (legalább a fele) vízből származik. Sokan azonban a változatosság hiánya miatt nem tudnak napi 1,5-2 vizet elfogyasztani. Ebben az esetben az alábbiakra érdemes törekedni:

  • A cél mindenképpen a megfelelő napi folyadékmennyiség elérés kell legyen.
  • Elsődleges folyadékforrásunk a víz legyen, ásványi anyag tartalmuk miatt ideális megoldások az ásványvizek.
  • A változatosság biztosítása érdekében fogyaszthatunk gyümölcs- (és zöldség-)leveket, üdítőitalokat is, az előbbiek esetében keressük a nagyobb gyümölcstartalmú termékeket.

  • A gyümölcs-, zöldséglevek, üdítőitalok esetében ügyeljünk arra, hogy ezek kalória- és szénhidráttartalmát napi étrendünkben figyelembe kell venni, aminek fogyókúra illetve egyes anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség) esetén van különösen jelentősége.
  • Igyunk teát, akár édesítés nélkül is – pl. zöldteát, gyümölcsteákat, feketeteát.
  • A napi 2-2,5 l folyadékot az egész nap során, egyenletesen elosztva fogyasszuk.
  • Ne várjuk arra, hogy szomjasak legyünk, igyunk rendszeres időközönként napközben.
  • Az alkoholos italok ne szerepeljenek rendszeresen az étrendünkben, ezeket ne tekintsük folyadékforrásoknak. Ha egy-egy vacsora, baráti összejövetel során több alkoholos italt fogyasztunk, mindig kísérjük ezeket vízzel, ásványvízzel.

Szervezetünk megfelelő hidratáltsága kulcsfontosságú egészségünk érdekében. A nem megfelelő folyadékellátottság megterheli szerveinket, rontja a koncentrációképességünket, fáradékonyságot, fejfájást, rossz közérzetet, ingerlékenységet, szélsőséges esetben kiszáradást okoz. Ha tehetjük legyen nálunk mindig egy 3-5 dl-s palack vagy kulacs, amiből a nap során rendszeresen tudunk inni és amelyet újra is tudunk tölteni.

További információt a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség honlapján találsz!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!