Fagyi és jégkrém egészségtudatosan

Gombócos vagy kenős, dobozos vagy pálcikás - a fagylaltok és a jégkrémek a nyár mindennapi szereplői. Ha az egészséged is szem előtt tartod, fogadd meg tippjeinket!

A nyár talán legkedveltebb édessége a jégkrém és a fagyi. Bár általában egy kalap alá vesszük őket, a két termékcsoport különböző módon készül. A fagylalt jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő vendéglátóipari termék, míg a jégkrémet üzemi körülmények között gyártják.

A választék ma már óriási, nézzük, hogy egészségtudatos fogyasztóként mire érdemes figyelni:

1. Nem mindegy, hány gombóc

A mennyiség, mint mindenhol, itt is lényeges, egy gombóc fagyi 4-5 dkg, felnőtteknek érdemes megállni kettőnél. Ahol lapáttal kenik a fagyit a tölcsérre, ott egy lapátnyi kenet akár két gombócnyi mennyiséget is kitehet.

2. Ha érdekelnek a kalóriák

A fagyispult előtt állva sajnos nem fogjuk megtudni, hogy melyiknek mennyi az energia- vagy tápanyagtartalma. Az összetevők adhatnak kiindulási alapot: a gyümölcsfagyik például kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a tejesek, a sorbet-ban pedig nincs zsiradék.

3. Tölcsér vagy pohár?

Ha hagyományos tölcsérben kérjük a fagyit, ez kb. 14 kcal többletet jelent, az édestölcsér ennél több energiát tartalmaz. De ma már a legtöbb helyen kérhetjük fagylaltunkat papírpohárban is.

4. Nem kell túlkombinálni

Kerüljük a “kiegészítőket”, a rolettit, a cukorszórást, a különböző önteteket, ezek csak plusz cukrot, zsírt jelentenek.

5. Dobozos jégkrémek

A családi kiszerelésű jégkrémek egész évben megtalálhatóak a boltok fagyasztópultjaiban, önmagukban vagy sütemény mellé is sokan fogyasztják. Árban mindenképpen kedvezőbbek, mintha azonos mennyiségű fagyit vásárolnánk a cukrászdában. Viszont elég nagy hátrányuk, hogy a többség nem tud megállni két gombócnyi adagnál, ráadásul hiába gondoljuk, hogy sokáig kitart, mindenki rá fog járni. Vizuális trükk, de segíthet, ha kisebb tálkában tálaljuk az adagot, többnek fog tűnni, mint egy nagy kehelyben.

6. Jégkrém és jégkrém között is van különbség

Az adagonként csomagolt jégkrémeknek több csoportja is van, ilyen pl. a tejjégkrém, a tejes jégkrém, a gyümölcsjégkrém, a sorbet, vagy a tejes gyümölcsjégkrém. Ha az energia és tápanyagtartalmat szeretnénk tudni, itt egyszerűbb a dolgunk, mint a fagyiknál, hiszen a csomagoláson feltüntetik ezeket az adatokat is az összetevők mellett.

7. Óvatosan a csokival!

A csokival bevont darabok energia- és zsírtartalma jóval magasabb az “egyszerűbb” társakénál. Némelyiknek a telített zsírtartalma a napi ajánlott bevitel 55%-t is elérheti.

8. Joghurtfagyik

A joghurtfagyi vagy frozen yogurt készítésénél tejszínes alap helyett joghurtot használnak, így a zsírtartalma alacsonyabb . Sok helyen önkiszolgáló jelleggel működik a mennyiség, az íz és a feltétek kiválasztása. Ha kevesebb kalóriára hajtunk érdemes a natúrt választani, mondjuk egy karamellás helyett, feltétek közül a gyümölcsök a nyerők, a kekszek, drazsék, műzlik, cukorkák, öntetek választásával igen tekintélyes desszertre tehetünk szert.

9. Készítsük házilag!

Saját magunk is készíthetünk fagylaltot, rengeteg olyan recept is található már, amihez fagylaltkészítő gép sem szükséges, és finom, mégis egészséges hideg desszert kerülhet azasztalunkra.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Így főzz karácsonykor a család legválogatósabb tagjának

„Jó lenne idén korábban asztalhoz ülni, az IF-et biztosan nem töröm meg, 18:00 után nincsen evés, még ilyenkor sem” – súgja fülbe advent második hétvégéjén a család kicsi kincse, aki annyira válogatós, hogy csoda, hogy magával leül egy asztalhoz. Neki aztán nehéz lesz megfelelni.