Ezek a legfurább ételek, amiket karácsonykor esznek

Míg nálunk halászlé és bejgli kerül az ünnepi asztalra, addig más országokban bárányfej vagy bálnabőr.

A legtöbb keresztény országban a különböző hagyományok mellett a finomételeka karácsony főszereplői. Sok család fogyaszt ilyenkor halat, pulykát vagy bárányt, de mindenhol másképp tálalják fel őket. Mutatjuk a legfurább karácsonyi fogásokat a nagyvilágból:

Dél-Afrika - sült Mopane lárva

Vannak, akik egyenesen irtóznak a rovarok fogyasztásától, egyes dél-afrikai országokban azonban igazi csemegének számítanak. Zimbabwéban, Zambiában, Namíbiában, Botswanában és a Dél-Afrikai Köztársaságban is kerül a karácsonyi asztalra a sült Mopane lárvákból. A féreg érdekessége, hogy az azonos nevű növény lepke formájú leveleivel táplálkozik és magas a fehérjetartalma. Nem csak sütve, szárítva is előszeretettel eszik.

Japán - KFC minden mennyiségben

Annak ellenére, hogy Japán nem keresztény ország, sokan ünneplik a karácsonyt. A japánok ilyenkor inkább mulatoznak, és nagyon kevés helyen látni karácsonyfát. Mivel december 23-án van Akihito császár születésnapja, ezért december 24-étől már minden bolt nyitva van. December 25-én az emberek ellepik a KFC-ket, ahol sült csirkét esznek. A 70-es évektől olyannyira hagyománnyá vált Japánban ez a fajta étkezés, hogy a gyorséttermekbe hetekkel az ünnep előtt érdemes asztalt foglalni.

Norvégia - füstölt vagy főtt bárányfej

A bárány kifejezetten népszerű ételnek számít Norvégiában az ünnepekkor is. Milyen finom a sült bárányborda, nem igaz? Nos, a norvégok karácsonykor inkább az állat fejét fogyasztják, ami elég bizarrul néz ki egy tányéron. Az ételt Smalahove-nak hívják, a bárányfejet általában füstölik, vagy egyszerűen megfőzik. Sokáig a szegények eledelének számított, de ma már inkább egyfajta csemegének számít, amit a turisták is előszeretettel kóstolnak.

Ghána - hal és más húsok együtt főzve

A nyugat-afrikai országban népszerű az ún. pálmadióleves, amit általában fufuval (maniókából és főzőbanánból készült gombóc) tálalnak. Karácsonykor halból és csirkéből omo tuo pálmadiólevest főznek, amit sokáig készített rizsgombóccal fogyasztanak. Fura, de attól még lehet, hogy finom.

Grönland - muktuk és kiviak

Grönlandon tradicionális inuit fogásokat esznek karácsonykor. A muktuk nem más, mint nyers bálnabőr (rendszerint narválból vagy belugából), amit szépen feldarabolnak. Különleges állaga, és íze van, állítólag egy picit a kókuszra hasonlít.

Akiviak egy egészen bizarr fogás, aminek az előállítása sem éppen hétköznapi. Először megtisztítanak egy zsíros fókabőrt, amit 500 apró, rendszerint tengeri madárral töltenek meg. Utóbbit nem szabadítják meg teljesen a tollaitól, úgy kerül bele a fókabőrbe, amit jól kikennek fókazsírral, majd összevarrják. Hét hónapnyi érlelés után a madarak kivehetőek és fogyaszthatóak, feltéve, hogy valakinek gusztusa van rájuk.

{SZAVAZAS}

Ezeket olvastad már?

via Mashable, DailyMail

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?