Ez történik, ha fémet raksz a mikróba

Gyerekként az ember minden olyat kipróbálna, amit a szülők szigorúan megtiltanak. Ilyen például egy villa berakása a mikróba. De vajon mi történik, ha tényleg berakjuk?

Mint azt tudjuk, bizonyos fémeket nyugodtan be lehet tenni a mikrohullámú sütőbe. Nem mellesleg a szerkezet bizonyos elemei is fémből vannak. Persze mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy érdemes próbálkozni azzal, vajon melyik fémtől ég le a lakás, és melyiktől nem.

Hogy mindezt elkerüljük, a Huffington Post volt olyan szíves, és elvégezte helyettünk ezeket a kísérleteket, amit egy videó formájában közzé is tett.

Ebből kiderül, hogy ha véletlenül kanállal együtt tesszük be a tésztát a mikróba, nem feltétlenül robban ránk azonnal az emelet. Viszont ugyanez villával már sokkal veszélyesebb, hiszen formája miatt könnyen okoz szikrákat a fogain keresztül létrejövő negatív töltés miatt. Attól függően pedig, hogy mit teszünk a mikróba, a benne lévő fémtárgy akár tüzet is okozhat. És ha nem is okoz feltétlenül tüzet, a szikrák rongálhatják a mikrohullámú sütő belsejét, ezáltal téve kevésbé biztonságossá a szerkezet használatát.

S bár az alábbi videóból kiderül, hogy bizonyos fémtárgyak melegítése nem feltétlenül jelent életveszélyt, továbbra sem tűnik jó ötletnek, hogy telepakoljuk fémmel a mikrót csak azért, hogy megtudjuk, mi történik. Éppen ezért egyáltalán nem ajánljuk, hogy ezt bárki is kipróbálja otthon. Meg hát minek is tenne ilyet bárki? Elvégre semmi értelme.

(via IFLScience)

Címlapról ajánljuk

További cikkek