Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a kávézó példát mutat környezetvédelemből - Te innád így a kávédat?

Évente több milliárd (!) tonna műanyagot termel az a társadalom, amit mi modernnek nevezünk. Állat -, és növényfajokat taszítunk a kihalás szélére – a jövő rajtad is múlik.

Műanyag palack, műanyag szívószál és műanyag szatyor – te mennyire élsz környezetszennyező életet? A világot nem menthetjük meg, de aprónak tűnő lépésekkel is rengeteget tehetünk azért, hogy legalább lelassítsuk azt a folyamatot, amit elindítottunk.

A legkisebb változtatás is számít

Egy 2016-os jelentés szerint egy ember évente átlagosan 40 kg műanyagot termel, azaz összesen körülbelül 280 milliárd tonna műanyag hulladék keletkezik. Ez a szám a jövőben csak emelkedni fog, és attól, hogy nem szembesülünk a következményekkel, még tény, hogy több százezer állat válik a műanyag hulladék áldozatává.

Ez is érdekelhet!

Nem garantáljuk, de így talán még a gyerekeid is életben maradhatnak a Földön – VIDEÓ!

A műanyag nem biológiailag lebomló anyag, így azok a palackok, dobozok, zacskók, amik kimaradnak az újrahasznosítás körforgásából, tengeri állatok, halak és madarak halálát okozzák. Ezen felül a műanyag káros vegyi anyagokat is tartalmaz, amik terméketlenné teszik a talajt, így sok termőföld, ami eddig a fáknak, növényeknek adott táptalajt, mára használhatatlan, üres földdé vált.

A műanyag szívószálak is jelentősen hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, ugyanis a műanyaghulladék 4 százalékát teszik ki. Csak Amerikában naponta 500 millió szívószál fogy, és a tengerekbe, óceánokba körülbelül 8 milliárd kerül.

A Fülöp-szigeteken a Surigao Del Norte-ben található Café Editha vezetője, Sarah Tiu úgy döntött, lelép a műanyaggal kirakott útról. A műanyag szívószálakat eleinte fémből és papírból készült szívószálakkal igyekezett helyettesíteni, de a vendégei nem rajongtak az alternatív megoldásokért, de Sarah addig nem adta fel, amíg meg nem találta a tökéletes megoldást.

A Corregidor-szigeten tett látogatása viszont ötletet adott neki, amivel a kávézóban is sikert aratott. Megtanulta, miként kell használni az olyan természetes anyagokat, mint a bambusz és a friss buko, amikből szívószálat készíthetett. Ezután a kávézójában is bevezette a környezetbarát szívószálakat, amik nagy sikert arattak a vendégek körében, akik a bio szívószálas koktélokat örömmel posztolták a közösségi médiában, így az újítás rövid idő alatt, gyorsan elterjedt.

Ha itthon még nem is találkozhatsz Sarah bio szívószáljaihoz hasonlóval, te is tehetsz a környezetszennyezés ellen. Ha elvitelre kéred a kávédat, legyen nálad saját termosz, vagy zárható tetejű, strapabíró pohár, valamint olyan erős műanyagból készült szívószál, amit többször, akár évekig is használhatsz.

Nézd meg, hogy készül a bio szívószál!

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!