Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a hölgy 81 éves, és még ma is csodásan piruettezik

Barbara 2 éves kora óta - azaz 79 éve balettozik -, 81 évesen szerezte meg a Táncművészeti Akadémia lehető legmagasabb kitüntetését. A balerina még ma is a szenvedélyének él.

Barbara Peters, Nagy-Britannia legidősebb balerinája elnyerte a legmagasabb elismerést a Királyi Táncművészeti Akadémián: a 81 éves balerina 73 százalékos sikerrel, el pointe (lábujjhegyen egyensúlyozva) teljesítette a legmagasabb, 8. fokozatot is, amit a Királyi Táncművészeti Akadémián (Royal Dance Academy) el lehet érni. Az eredményt a korára való engedmények nélkül (!) érte el.

79 éve a balett szerelmese

A Nyugat-Yorkshire-i Halifax-ban élő Barbara munkáscsaládból származik: édesapja szerelőként, édesanyja szolgálóként dolgozott. A táncszeretetét a család egy barátjának köszönheti, aki elvitte őt egy balettórára, ahová az ő lánya is járt. 2 éves kora óta táncol, 9 évesen tette le élete első vizsgáját, 12 évesen pedig már az 5. fokozatot teljesítette a 8-ból. Miután elvégezte a Királyi Táncművészeti Akadémiát, 24 évesen már saját balettórákat tartott. Több ezer tanítványa volt, és 25 évesen az Akadémia történetének legfiatalabb vizsgáztatójaként is beírta magát a történelembe.

3 gyereke, 8 unokája van, és a tánc iránti szenvedélyét minden gyerekének átadta, ugyanis az egész család tanult balettet. Barbara kiváló egészségi állapotát annak tulajdonítja, hogy egész életében táncolt, és bár most, 81 évesen nem tud már minden mozdulatot úgy kivitelezni, ahogy fiatal korában, de a nehezebb ugrásokat és a piruetteket is képes még bemutatni.

Amíg él, a balett is az élete része lesz

Férje 2011-es halála után Barbara összetört, azonban a tánc sokat segített neki a traumát követő felépülésben. Annak ellenére, hogy egész életében balettet oktatott, és lányával közösen balettiskolát is nyitottak kisgyerekeknek, Barbara 2015-ben tanulóként visszatért az Akadémiára, és megszerezte a 7., majd 2018-ban a 8., vagyis a legmagasabb fokozatot is.

Britannia legidősebb balerinája most azt tervezi, hogy Ezüst Hattyú néven balett-tanfolyamot indít az 55 pluszos korosztálynak, ahol az érdeklődők elsajátíthatják a klasszikus balett alapmozdulatait. Barbara amíg csak lehet, szeretné folytatni a balett oktatását, és minél több emberrel megismertetni élete legcsodásabb szenvedélyét.

Ezeket olvastad már?

via
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!