Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez az étterem kedvesen az arcodba vágja, mennyire szennyezed a környezetet a salátáddal

Egy salátabár étlapján már nemcsak azt tüntetik fel, milyen alapanyagokból és allergénekből áll össze az étel, de azt is, mekkora a fogás karbonlábnyoma. 
Ha éttermi fogyasztásról van szó, a Just Salad nevű étteremlánc tudja, hogyan kell tudatosan étkeztetni az embereket úgy, hogy azok közben informálva legyenek arról is, mennyibe került a Földnek az, ami a tányérjukon található.
 
 
A vendéglátóhely különleges étlappal újított be a közelmúltban, melyen nemcsak a saláták alapanyaga és a lehetséges allergének vannak felsorolva, de az is, mekkora egy adag étel karbonlábnyoma - derül ki az index.hu cikkéből. 
 

 

 

Mi a karbonlábnyom? 

A karbonlábnyom vagy más néven szénlábnyom azt jelöli, hogy egy cég tevékenysége vagy egy ember életmódja nyomán mennyi üvegházhatású gáz kerül közvetlenül vagy közvetetten a levegőbe. A karbonlábnyom meghatározásával mérhetővé válik, hogy az emberi tevékenység mekkora mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez. 

Az étteremlánc szakértők segítségét kérte abban, hogy meghatározzák az ételek lehető legpontosabb karbonlábnyom-mértéket, a feladat pedig nem volt egyszerű, hiszen a különböző menükben található összes alapanyag előállításához szükséges üvegházhatású gázkibocsátást kellett meghatározni. Az index egyik olvasója szerint nem ez az egyetlen étterem, amely minden fogás mellé odaírja a karbonlábnyom mértékét, Svédország egyik hamburgerezője már évek óta alkalmazza ezt az információközlést. 

A salátabárnak nem ez az egyetlen különleges lépése, az étlapot ugyanis online lehet elérni, az éttermekben pedig addig sem kell étlapokat lapozgatni (nem is túl csábító ajánlat ez a koronavírus utáni időszakban), ráadásul úgy is sokan bújják a telefonjukat evés előtt, így ez tűnik a leghigiénikusabb, és egyben leginkább környezetkímélő megoldásnak. 
 

Ez is érdekelhet: 

 
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!