Ez az étterem kedvesen az arcodba vágja, mennyire szennyezed a környezetet a salátáddal

Egy salátabár étlapján már nemcsak azt tüntetik fel, milyen alapanyagokból és allergénekből áll össze az étel, de azt is, mekkora a fogás karbonlábnyoma. 

Ha éttermi fogyasztásról van szó, a Just Salad nevű étteremlánc tudja, hogyan kell tudatosan étkeztetni az embereket úgy, hogy azok közben informálva legyenek arról is, mennyibe került a Földnek az, ami a tányérjukon található.
A vendéglátóhely különleges étlappal újított be a közelmúltban, melyen nemcsak a saláták alapanyaga és a lehetséges allergének vannak felsorolva, de az is, mekkora egy adag étel karbonlábnyoma - derül ki az index.hu cikkéből.

Mi a karbonlábnyom?

A karbonlábnyom vagy más néven szénlábnyom azt jelöli, hogy egy cég tevékenysége vagy egy ember életmódja nyomán mennyi üvegházhatású gáz kerül közvetlenül vagy közvetetten a levegőbe. A karbonlábnyom meghatározásával mérhetővé válik, hogy az emberi tevékenység mekkora mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Az étteremlánc szakértők segítségét kérte abban, hogy meghatározzák az ételek lehető legpontosabb karbonlábnyom-mértéket, a feladat pedig nem volt egyszerű, hiszen a különböző menükben található összes alapanyag előállításához szükséges üvegházhatású gázkibocsátást kellett meghatározni. Az index egyik olvasója szerint nem ez az egyetlen étterem, amely minden fogás mellé odaírja a karbonlábnyom mértékét, Svédország egyik hamburgerezője már évek óta alkalmazza ezt az információközlést.

A salátabárnak nem ez az egyetlen különleges lépése, az étlapot ugyanis online lehet elérni, az éttermekben pedig addig sem kell étlapokat lapozgatni (nem is túl csábító ajánlat ez a koronavírus utáni időszakban), ráadásul úgy is sokan bújják a telefonjukat evés előtt, így ez tűnik a leghigiénikusabb, és egyben leginkább környezetkímélő megoldásnak.

via index.hu

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...