Ez az étterem kedvesen az arcodba vágja, mennyire szennyezed a környezetet a salátáddal

Egy salátabár étlapján már nemcsak azt tüntetik fel, milyen alapanyagokból és allergénekből áll össze az étel, de azt is, mekkora a fogás karbonlábnyoma. 

Ha éttermi fogyasztásról van szó, a Just Salad nevű étteremlánc tudja, hogyan kell tudatosan étkeztetni az embereket úgy, hogy azok közben informálva legyenek arról is, mennyibe került a Földnek az, ami a tányérjukon található.
A vendéglátóhely különleges étlappal újított be a közelmúltban, melyen nemcsak a saláták alapanyaga és a lehetséges allergének vannak felsorolva, de az is, mekkora egy adag étel karbonlábnyoma - derül ki az index.hu cikkéből.

Mi a karbonlábnyom?

A karbonlábnyom vagy más néven szénlábnyom azt jelöli, hogy egy cég tevékenysége vagy egy ember életmódja nyomán mennyi üvegházhatású gáz kerül közvetlenül vagy közvetetten a levegőbe. A karbonlábnyom meghatározásával mérhetővé válik, hogy az emberi tevékenység mekkora mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Az étteremlánc szakértők segítségét kérte abban, hogy meghatározzák az ételek lehető legpontosabb karbonlábnyom-mértéket, a feladat pedig nem volt egyszerű, hiszen a különböző menükben található összes alapanyag előállításához szükséges üvegházhatású gázkibocsátást kellett meghatározni. Az index egyik olvasója szerint nem ez az egyetlen étterem, amely minden fogás mellé odaírja a karbonlábnyom mértékét, Svédország egyik hamburgerezője már évek óta alkalmazza ezt az információközlést.

A salátabárnak nem ez az egyetlen különleges lépése, az étlapot ugyanis online lehet elérni, az éttermekben pedig addig sem kell étlapokat lapozgatni (nem is túl csábító ajánlat ez a koronavírus utáni időszakban), ráadásul úgy is sokan bújják a telefonjukat evés előtt, így ez tűnik a leghigiénikusabb, és egyben leginkább környezetkímélő megoldásnak.

via index.hu

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...