Ez lesz a 2022-es év gombája

Megválasztották a 2022-es év gombáját. A nyertest a Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán hirdették ki.

Az ízletes rizike nyert a Magyar Mikológiai Társaság internetes szavazásán, és ezzel ez a faj lesz az év gombája 2022-ben – jelent meg a hír a Sokszínű vidék oldalán.

Az ízletes rizike (Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park/ Börcsök Zoltán)

Az ízletes rizikének éppen szezonja van, zömmel pedig a kéttűs fenyők alatt lehet megtalálni június és december között. A rizike rendkívül színes és egészséges gombafajta, íze kellemesen édeskés, nem csípős. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán megjelent posztban leírtak szerint az ízletes rizike közepes termetű gomba, kalapja 4-12 cm szélesre nő meg. Színe a narancssárga különböző árnyalataiban pompázik, a sértett részeken azonban zöldesre színeződhet.

Felülete nedvesen ragadós, többnyire körkörösen, sötétebben zónás, gödörkés. Tönkje 3-6 cm hosszú, 1,5-2,5 cm széles. Formája hengeres, felülete sima, melyet sok, különböző méretű, sötétebb gödörke borít. Húsa kemény, merev, pattanva törik.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park felhívja a figyelmet, hogy az ízletes rizike könnyen összetéveszthető a többi rizikefajjal, melyek hasonló színűek. Elkülönítő bélyege a tönkön megfigyelhető gödörkék, a narancsszínű tejnedv, ami nem, vagy csak nagyon lassan vörösödik.

Az interneten az ízletes rizike számos felhasználási módját megtaláljuk (Fotó: Börcsök Zoltán)

Amennyiben bárki is gombászni indul az erdőbe az őszi időszakban, fogyasztás előtt mindenképpen keressen fel egy szakértőt, aki bevizsgálja a begyűjtött gombákat.

Forrásunk volt.

Címlap: Facebook.com/Fertő-Hanság Nemzeti Park/ Börcsök Zoltán


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...