Nem a gazdagabbak adják a nagyobb borravalót az éttermekben

Egy magyar felmérés szerint komolyan megváltoztak a hazai borravalóadási szokások.

A Budapesti Gazdasági Egyetem nemrég kutatást végzett a magyarországi borravalóadási szokásokról, amelyből többek között az is kiderült, mekkora jattot adnak a magyar vendégek – írja a hamuesgyemant.hu.

Megvan, mennyit jattolnak a magyarok az éttermekben

A magyarok nem a jó kiszolgálás és az ételek miatt adnak borravalót

A kutatásból arra is fény derült, hogy a legtöbb vendég akkor is ad borravalót, ha szervízdíjat is felszámol nekik az adott étterem.

Minden hatodik férfi és nő általában a számla végösszegének 6-10%-át fizeti ki borravalóként

– írja az oldal.

...és vajon milyen megfontolásból adnak jattot a magyarok?

Mint kiderült, a többség a társadalmi elvárásoknak megfelelően jár el, vagyis a helyi szokások számítanak a legjelentősebb motivációs tényezőnek. Ezenfelül a magyarok előszeretettel adnak borravalót azokban az országokban, ahol ez a gyakorlat a kultúra része.

A felmérés egyik (talán) legmeglepőbb eredménye, hogy nem a legnagyobb keresetűek adják a legnagyvonalúbb borravalókat.

A Budapesti Gazdasági Egyetem kutatásából továbbá az is kiderült, hogy a legtöbb magyar akkor ad jattot, ha társasággal érkezik egy étterembe, vagyis nem a jó kiszolgálás vagy a finom ételek motiválják őket elsősorban.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...