Távol-keleti üzemeltetésű boltokat és éttermeket vetett szigorú vizsgálatok alá a fogyasztóvédelem: országszerte több száz helyen jártak, hogy feltérképezzék, minden a szabályok szerint működik-e az egységekben. A vármegyei kormányhivatalokkal együttműködésben 120 kereskedelmi és 155 vendéglátó-ipari létesítményt ellenőriztek, ezek közül 15 esetben rendeltek el tevékenységi korlátozást a hiányosságok miatt.
Gyakori problémának számított a kereskedelmi létesítmények vizsgálata során:
- a helytelen jelölés és a magyar nyelvű tájékoztatás hiánya a termékeken (a létesítmények 35%-a),
- a nyomon követhetőség hiányosságai (22%),
- a dolgozók érvényes egészségügyi könyvének hiánya (21%).
A vendéglátóiparban inkább az alapanyagok nyomon követhetősége (55%) és a higiéniás hiányosságok (47%) miatt szabtak ki bírságokat.
Hírek, érdekességek, újdonságok: