Sajnos logikus, miért megfizethetetlen idén a magyar málna

Nagyon úgy tűnik, hogy a három-négyezer forintos kilónkénti árnál már nem lesz olcsóbb a málna.

A Magyarországon termesztett málna már a hazai igényeket sem fedezi, ezért Chiléből, Peruból, Olaszországból, valamint Spanyolországból érkező málnák kerülnek a magyar boltok polcaira – írta az Inforádió.

A klimatikus változások már nem igazán teszik lehetővé, hogy a hazánkban használt fajtákkal rentábilisen lehessen dolgozni, ugyanis a málna hidegebb éghajlatra való gyümölcs, nem szereti a nagyon meleg periódusokat, és egyre nehezebb munkást találni a betakarítási feladatok elvégzéséhez

– mondta Hunyadi István, a FruitVeb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Sajnos logikus, miért megfizethetetlen idén a magyar málna

„Miután három-négyezer forintos kilónkénti árakat lehet látni, jellemzően már csak 125 vagy 250 grammos kiszerelésben értékesítik a málnát, de még annak is igen húzós az ára. Van egy lélektani határ, ami felett már nem lehet értékesíteni a terméket, de az biztosra vehető, hogy nem lesz olcsóbb, és ebben az árkategóriában fog maradni" – mondja a szakember, aki nem tartja elképzelhetőnek, hogy Magyarországon teljesen megszűnjön a málnatermesztés, annak a lehetőségét viszont nem zárja ki, hogy még tovább csökken az itthon megtermelt mennyiség.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek