Ételfertőzés otthon? Így kerülheted el!

Hasmenés, hányinger a nyaralás alatt - ezt senki nem szeretné. Csak pár dologra kell odafigyelnünk a konyhában és máris kisebb az esélye, hogy a kánikulában bajba kerüljünk!

WHO adatai alapján az ételfertőzések kb. 60%-a a háztartásokban fordul elő, így igencsak indokolt újra és újra áttekinteni az élelmiszerhigiéné kérdéseit, különösen nyáron. Ilyenkor gyakrabban megyünk vendégségbe vagy főzünk-sütünk a barátainknak, családunknak. Ha nem szeretnénk, hogy éppen mi okozzunk ételfertőzés miatti rosszullétet (lehetséges tünetek: hányás, hasmenés, láz), akkor fogadjuk meg az alábbi tanácsokat és nyugodt szívvel tálalhatjuk föl a legfinomabb falatokat is.

Vegyük sorba az élelmiszer útját a konyháig, így könnyebb azokat a pontokat megtalálni, ahol jobban oda kell figyelni!

1. Beszerzés

Csak megbízható helyről vásároljunk, tartsuk észben a már bizonyított helyeket. Sokat jelenthet, ha mondjuk személyes ismeretségünk van a hentessel, aki akár plusz tudnivalóval is szolgálhat mondjuk az oldalast illetően. Járjunk nyitott szemmel, hiszen a boltok tisztasága, eladók higiéniára való igénye többlet információval bírhatnak.

2. Hűtőlánc

Ha megvásároltuk a nyersanyagokat, akkor irány a hűtő, hiszen ha romlékony vagy hűtést igénylő termékről van szó, akkor a hűtőláncot (azaz a nyersanyag minőségének megtartásához szükséges megfelelő hőmérséklet állandó biztosítását) megszakítani minőségromlás nélkül nem lehet. Érdemes a csomagoláson található piktogramokat is figyelembe venni, hiszen az mutatja az ajánlott tárolási hőmérsékletet is.

Olvastad már?

5 tipp, ha félresiklott a nyaralás

3. Szakosított tárolás

Ez persze bikkfanyelven hangzik, az otthoni gyakorlatban az alábbiakat jelenti:

  • A legalsó fiókban érdemes a gyümölcsöket és a zöldségeket elhelyezni, itt 2-8 ˚C mérhető.
  • Az efölött található polcon van a legalacsonyabb hőmérséklet, tehát 0-5˚C, itt kell tartani a húst, halat, belsőséget. Már csak azért is, mert ha levet eresztene, akkor nem szennyez be a lecsöpögő lé más élelmiszereket.
  • A középső polcon a tejtermékeket, felvágottakat tarthatjuk, aminek a 4-5˚C a legmegfelelőbb.
  • A felső polcon, a 8˚C-on van helye a főtt és sült ételeknek.

A hűtőajtót ne nyitogassuk feleslegesen és ne tegyünk bele meleg ételt, hiszen ezek megváltoztatják a hűtött tér hőmérsékletét.

4. Megfelelő tisztítás

Alapanyagainkat felhasználás előtt mindig tisztítsuk meg. Szükség szerint pucoljuk (pl. zöldségek egy része), mossuk, töröljük szárazra. Próbáljuk úgy intézni a folyamatokat, hogy a még piszkos alapanyag ne keresztezze a már megtisztított alapanyagok útját. Pl. a már megmosott, felaprított sárgarépát ne tegyük egy tálba a még héjas hagymával stb.

5. Nyers hús, tojás

  • Az előkészítés során se felejtsük el, hogy a nyers húsnak külön vágódeszkát használjunk és mindig alaposan tisztítsuk meg a pultot, kést, ha nyers hússal érintkezett.
  • Óvakodjunk a hőkezelés nélküli termékektől, úgymint pl.: tatár beefsteak, házi majonéz, de figyeljünk oda a madártejre vagy tojásos galuskára is.
  • Az ételmaradékot ne tároljuk szobahőmérsékleten, minél gyorsabban tegyük be a hűtőbe.

+1. Alap a kézmosás

Bármilyen étel veszélyes lehet, ha az elkészítője nem figyel eléggé az alapos kézmosásra és a nyersanyagok (zöldség, gyümölcs) alapos folyó vízzel történő megmosására.

Ha ezekre odafigyelve készítjük a finom falatokat, akkor a legnagyobb biztonsággal készíthetjük és tálalhatjuk fel étkeinket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.