Ételfertőzés otthon? Így kerülheted el!

Hasmenés, hányinger a nyaralás alatt - ezt senki nem szeretné. Csak pár dologra kell odafigyelnünk a konyhában és máris kisebb az esélye, hogy a kánikulában bajba kerüljünk!

WHO adatai alapján az ételfertőzések kb. 60%-a a háztartásokban fordul elő, így igencsak indokolt újra és újra áttekinteni az élelmiszerhigiéné kérdéseit, különösen nyáron. Ilyenkor gyakrabban megyünk vendégségbe vagy főzünk-sütünk a barátainknak, családunknak. Ha nem szeretnénk, hogy éppen mi okozzunk ételfertőzés miatti rosszullétet (lehetséges tünetek: hányás, hasmenés, láz), akkor fogadjuk meg az alábbi tanácsokat és nyugodt szívvel tálalhatjuk föl a legfinomabb falatokat is.

Vegyük sorba az élelmiszer útját a konyháig, így könnyebb azokat a pontokat megtalálni, ahol jobban oda kell figyelni!

1. Beszerzés

Csak megbízható helyről vásároljunk, tartsuk észben a már bizonyított helyeket. Sokat jelenthet, ha mondjuk személyes ismeretségünk van a hentessel, aki akár plusz tudnivalóval is szolgálhat mondjuk az oldalast illetően. Járjunk nyitott szemmel, hiszen a boltok tisztasága, eladók higiéniára való igénye többlet információval bírhatnak.

2. Hűtőlánc

Ha megvásároltuk a nyersanyagokat, akkor irány a hűtő, hiszen ha romlékony vagy hűtést igénylő termékről van szó, akkor a hűtőláncot (azaz a nyersanyag minőségének megtartásához szükséges megfelelő hőmérséklet állandó biztosítását) megszakítani minőségromlás nélkül nem lehet. Érdemes a csomagoláson található piktogramokat is figyelembe venni, hiszen az mutatja az ajánlott tárolási hőmérsékletet is.

Olvastad már?

5 tipp, ha félresiklott a nyaralás

3. Szakosított tárolás

Ez persze bikkfanyelven hangzik, az otthoni gyakorlatban az alábbiakat jelenti:

  • A legalsó fiókban érdemes a gyümölcsöket és a zöldségeket elhelyezni, itt 2-8 ˚C mérhető.
  • Az efölött található polcon van a legalacsonyabb hőmérséklet, tehát 0-5˚C, itt kell tartani a húst, halat, belsőséget. Már csak azért is, mert ha levet eresztene, akkor nem szennyez be a lecsöpögő lé más élelmiszereket.
  • A középső polcon a tejtermékeket, felvágottakat tarthatjuk, aminek a 4-5˚C a legmegfelelőbb.
  • A felső polcon, a 8˚C-on van helye a főtt és sült ételeknek.

A hűtőajtót ne nyitogassuk feleslegesen és ne tegyünk bele meleg ételt, hiszen ezek megváltoztatják a hűtött tér hőmérsékletét.

4. Megfelelő tisztítás

Alapanyagainkat felhasználás előtt mindig tisztítsuk meg. Szükség szerint pucoljuk (pl. zöldségek egy része), mossuk, töröljük szárazra. Próbáljuk úgy intézni a folyamatokat, hogy a még piszkos alapanyag ne keresztezze a már megtisztított alapanyagok útját. Pl. a már megmosott, felaprított sárgarépát ne tegyük egy tálba a még héjas hagymával stb.

5. Nyers hús, tojás

  • Az előkészítés során se felejtsük el, hogy a nyers húsnak külön vágódeszkát használjunk és mindig alaposan tisztítsuk meg a pultot, kést, ha nyers hússal érintkezett.
  • Óvakodjunk a hőkezelés nélküli termékektől, úgymint pl.: tatár beefsteak, házi majonéz, de figyeljünk oda a madártejre vagy tojásos galuskára is.
  • Az ételmaradékot ne tároljuk szobahőmérsékleten, minél gyorsabban tegyük be a hűtőbe.

+1. Alap a kézmosás

Bármilyen étel veszélyes lehet, ha az elkészítője nem figyel eléggé az alapos kézmosásra és a nyersanyagok (zöldség, gyümölcs) alapos folyó vízzel történő megmosására.

Ha ezekre odafigyelve készítjük a finom falatokat, akkor a legnagyobb biztonsággal készíthetjük és tálalhatjuk fel étkeinket.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?